Auguszta napja van. | 2024.03.29

Isztambuli robbantás - Német lapok: Németországot is elérte az Iszlám Állam terrorja

2016-01-13 13:35:00

 Több német lap szerint az isztambuli öngyilkos merénylet azt mutatja, hogy elérte Németországot a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező dzsihadista szervezet terrorja.

    A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Terror Isztambulban című szerdai kommentárjában kiemelte, hogy a Kék mecsetnél elkövetett merénylet Törökországot és Németországot célozta, és nagy valószínűséggel az IÁ felelős érte.  
    A FAZ szerint "nem lehet véletlen", hogy a merénylők négy nappal a német Tornado felderítő repülőgépek IÁ elleni bevetésének kezdete után éppen egy csoport német turistát rántottak magukkal a halálba. 
    A merénylet ennyiben Németországnak szólt, de szólt Törökországnak is, hiszen a Tornadók a törökországi Incirliknél lévő légi támaszpontról indulnak, és az ankarai vezetés éppen mostanában kezdett hozzá komolyan annak az ígéretnek a beváltásához, hogy elvágja az IÁ-nak a török-szír határon keresztül vezető utánpótlási útvonalát - írta a FAZ.
    A Die Welt című konzervatív lap Kikényszerített szövetség című kommentárjában kiemelte, hogy egyelőre még nem tudni biztosan, hogy az IÁ felelős az isztambuli merényletért, de kimutatható az IÁ "perverz logikája"; a dizshadisták válogatás nélkül gyilkolnak oroszokat, törököket és európaiakat, és ezzel kikényszerítik, hogy katonai szövetségre lépjenek olyan szereplők, amelyek "nem tartoznak össze".
    Az IÁ által megtámadottaknak, így Németországnak sincs más választása, mint a harc, és akárhogy is fáj szövetséget kötni Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és még magával Bassár el-Aszad szíriai államfővel is, az IÁ elleni "háború elsőbbsége vitán felül áll" - írta a Die Welt.
    A liberális Süddeutsche Zeitung Baljóslatú bizonyosság című kommentárjában hangsúlyozta, hogy Törökország mellett Németország is a terror szorításába került, és ugyan sok még a nyitott kérdés, de a merénylet elkövetésének módja arra utal, hogy az IÁ felelős a robbantásért. Az ugyan még nem biztos, hogy célzottan németek ellen irányult a támadás, de kérdés, hogy van-e ennek egyáltalán jelentősége.
    Amennyiben a terroristák célzottan németeket akartak meggyilkolni, akkor a Tornadók és a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó védelmét szolgáló fregatt bevetése miatti bosszúról lehet szó, ha pedig válogatás nélkül gyilkoltak, akkor beigazolódik az az állítás, hogy bármikor bárki terrortámadás célpontja lehet. Függetlenül attól, hogy egy párizsi kávézóban ül, vagy Isztambul iszlám örökségét tekinti meg, és függetlenül attól is, hogy kormánya miként viszonyul az IÁ elleni háborúhoz -  írta a Süddeutsche Zeitung.
    A müncheni lap hozzátette, hogy a terror elharapózása Törökországban megnehezíti a menekültválság kezelését Angela Merkel számára, hiszen a német kancellár éppen Törökországra épít, azt szeretné, hogy Ankara tartson vissza minél több menekültet. Ugyanakkor minél kevésbé stabil Törökország, annál rosszabbak az esélyek ennek a tervnek a megvalósítására - írta a Süddeutsche Zeitung.