György napja van. | 2024.04.24

Varga Mihály: tavaly novemberben az ipari termelés meghaladta az uniós átlagot

2016-01-13 12:04:00

 Tavaly novemberben az ipari termelés növekedési üteme jelentősen meghaladta az Európai Unió ipari termelésének átlagát - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által frissen közzétett adatok szerint az ipari termelés volumene tavaly novemberben 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat szerint 7,0 százalékos volt a növekedés.
    Varga Mihály a KSH frissen közzétett adatait kommentálva kiemelte: az ipari termelés teljesítménye mögött főként a feldolgozóipar javulása áll, az ipari termelés bővülését a járműipar és a gumiipar is jelentősen befolyásolta.
    Az ipari termelés növekedéséhez a gyógyszeripar és az élelmiszeripar mellett a fémipar és az elektronikai gyártás is hozzájárult - tette hozzá.
    A miniszter felhívta a figyelmet, hogy 2015 első tizenegy hónapjában 7,3 százalékos volt az ipari termelés bővülése, tehát lényegében 2013 tavasza óta folyamatos növekedés tapasztalható a magyar iparban.
    Varga Mihály a tárca idei évi terveiről elmondta: az év első felében várhatóan lezárul a Nemzeti Adó-és Vámhivatal és a szakképzési rendszer átalakítása.