Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az LMP széleskörű összefogással követelné ki a közlekedési ágazat rendbetételét

2016-01-13 11:47:00

 Széleskörű összefogást sürget az LMP a közlekedési ágazat "súlyos, rendszerszintű problémáinak" megoldására: a szakma képviselőivel, az érintett szakszervezetek mindegyikével, az ellenzéki pártokkal és az önkormányzatok szövetségeivel közösen kényszerítenék cselekvésre a kormányt.  

    Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettese, valamint Keresztes László Lóránt, az LMP közlekedéspolitikai szakszóvivője szerdai sajtótájékoztatójukon kilátástalannak ítélték nemcsak a vasút, hanem az egész közlekedési ágazat helyzetét. A legfontosabbnak a bérkérdés rendezését ítélték, valamint azt hangsúlyozták: a közelgő piacnyitásra is fel kell készíteni a szektort. 
    Schmuck Erzsébet felhívta a figyelmet a vasutas szakszervezetek közös sztrájkkezdeményezésére, amelyet a bérfejlesztés elmaradása esetére helyeztek kilátásba. Az ellenzéki politikus kiszámítható életpályát és a vasúti hiányszakmák okozta problémák felszámolását sürgette. 
    Keresztes László Lóránt az Európai Unió által előírt jövő évi kötelező közúti piacnyitásra hívta fel a figyelmet, amelyhez kapcsolódóan néhány hónapon belül ki kell írnia az államnak a pályázatokat. A Volán-társaságok azonban szerinte erre nem lettek felkészítve, így félő, hogy tőkeerős befektetők "lehalásszák" a szektor legjövedelmezőbb részeit. 
    A politikus közlekedési szövetségek létrehozását szorgalmazta, amelyek egy területen egységes megrendelőként biztosítják például a menetrendek összehangolását. Emellett az LMP új alapokra helyezné a közösségi közlekedés finanszírozását.