Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai alelnök szerint Donald Trumpból akár elnök is lehet, Obama viszont csak esti showműsorban tudná elképzelni

2016-01-12 17:55:09

 Barack Obama amerikai elnök csak az esti showműsorok egyikében tudná elképzelni Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránst az ország első embereként, de Joe Biden alelnök reális esélyt lát arra, hogy Trump legyen az Egyesült Államok következő vezetője.

    A demokrata párti Barack Obama az NBC kedd reggeli műsorában úgy fogalmazott: el tudná képzelni, hogy jövőre Donald Trump mondja el az elnöki évértékelő beszédet, de csakis egy szombat éjjeli szórakoztató showműsorban.
    Obama nyilatkozatát néhány órával az előtt sugározták, hogy elmondja elnöksége utolsó évértékelő - vagy ahogy az Egyesült Államokban nevezik, az unió helyzetéről szóló - beszédét.
    Alelnöke, Joe Biden viszont úgy vélte, hogy Trumpból akár elnök is lehet, bár hangsúlyozta, hogy ő nem örülne ennek. 
    Barack Obama és Joe Biden a Fehér Házból adtak interjút az NBC reggeli műsorának.
    "Minden lehetséges, nem szabad önelégülteknek lennünk" - fogalmazott Obama. Úgy vélekedett, hogy Trump leegyszerűsítő megoldásokat kínáló és bűnbakkereső kampányt folytat. Megítélése szerint Trump az emberek félelmeire és a jövő iránti bizonytalanságaira épít. "Majd beszéljünk akkor, ha megnyeri a választást" - mosolygott az elnök az NBC riporterének.
    Biden alelnök ezzel szemben úgy fogalmazott, ha Trumpot megválasztanák az Egyesült Államok elnökévé, akkor az üzletembernek egy sor kérdésben "komolyabbnak kellene lennie" - mondta az alelnök. Hozzátette: reméli, hogy Trumpot nem választják meg, mert "az övétől alapvetően eltérő nézeteket vallok". Az alelnök azt reméli, hogy Trump sokkal komolyabban veszi azt is, hogy elsajátítsa, hogyan is működik az ország kül-, és belpolitikája. "De ettől még messze vagyunk" - szögezte le. 
    Arra a kérdésre, hogy jót tesz-e az amerikai demokráciának Trump versenybe szállása, Biden általánosságokkal válaszolt. Amerikát nyitottnak nevezte, olyan demokráciának, ahol bárki hallathatja a hangját, kifejtheti véleményét, elkötelezheti magát egy ügy mellett. Mindazonáltal fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyelőre még túl korai volna ítéletet formálni bárkiről is.
    Trumpot Biden is megosztó személyiségnek minősítette, s úgy fogalmazott, hogy fellépése "nem egészséges" Amerika számára. "Mi mindig akkor vagyunk a legjobbak, ha egységesen, egyetlen Amerikaként cselekszünk, s akkor teljesítünk gyöngén, ha a félelmeinkre és a különbözőségeinkre alapozunk" - fejtegette Joe Biden.