Emma napja van. | 2024.04.19

David Bowie halála - Frenk: két lépéssel mindenki előtt járt

2016-01-11 13:29:33

David Bowie olyan volt, mint egy ufó, mintha egy idegen civilizációból dobták volna le a Földre. Olyan érzéke volt, mint senki másnak: két lépéssel mindenki előtt járt - mondta Frenk (Torma Gábor) az MTI-nek David Bowie halála kapcsán.

    Az eddig négy önálló lemezt készített alternatív zenész, énekes, a hiperkarma és a Budapest Bár tagja gyakran fellép a The Starmans elnevezésű magyar David Bowie tribute zenekarral is.
    "Az emberek nem is tudják, mennyi későbbi zenei stílust alapozott meg, formált ki Bowie munkássága, például a glam rockot vagy a new wave-et. Összerakott különböző dolgokat és ezzel újat teremtett. Ilyen a múlt héten megjelent új, most már utolsó lemeze, a Blackstar is, amelyen dzsesszzenészekkel dolgozott együtt" - fejtette ki Frenk az MTI-nek.
    A magyar zenész tavaly megjelent negyedik albuma, a Songs for Jolene feldolgozásokat tartalmaz, szerepel rajta David Bowie Never Let Me Down című száma is. "Azért szeretem Bowie-t, mert nem maradt benne soha egy szerepben, mindig kísérletezett, hiszen a zenét ez viszi előre".
    A 2007-ben alakult magyar David Bowie tribute zenekarban, a The Starmansben Frenk mellett például a Hangmás, a Trousers, az Amber Smith, a Poster Boy, a Supersonic és a Bits tagjai szerepelnek. A zenekar repertoárján szerepel többek között a Fame, a Rebel Rebel, a China Girl, az Under Pressure, a Let's Dance és a Space Oddity. A budapesti klubokban Frenk előadásában hallható Fame-et Bowie eljátszotta egyetlen magyarországi koncertjén, 1997-ben a Sziget fesztiválon. (1990-ben fellépett az MTK-stadionban is.)
    "Emlékszem, korábban még talán soha nem volt akkora tömeg a nagyszínpad előtt, mint akkor, mozdulni sem lehetett" - idézte fel Frenk.
    David Bowie január 10-én vasárnap halt meg rákbetegségben. A brit énekes-dalszerző és producer 69 éves volt. Több mint negyven évet átívelő karrierje során a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a punk és az elektronikus zene világában is kipróbálta magát - mindenütt hatalmas sikerrel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó