Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: Közép-Európában a sajtó szabadabb, mint Európa nyugati felében

2016-01-11 11:55:34

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy Közép-Európában a sajtó sokkal szabadabb, mint Európa nyugati felében.

 

    Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben a svéd külügyminiszter Magyarországról tett kijelentésére reagált. 
    A KKM felidézte: a svéd kormányzati honlapon hétfő reggel megjelent hír szerint Margot Wallström a svéd politikai elit évente megrendezett biztonságpolitikai tanácskozásának vasárnapi megnyitóján tartott beszédében Lengyelország mellett Magyarországot is megemlítette mint "szólásszabadságot korlátozó reformokat" bevezető országot. 
    Szijjártó Péter a közleményben úgy fogalmazott: "Jól látható, hogy egyes nyugati politikusok és médiumok továbbra is maszatolnak, még mindig nem arról beszélnek, amit már mindenki lát. Pedig világos, hogy az illegális bevándorlás növeli a terrorveszélyt és a bűnözést Európában. Azonban furcsa módon aki erről beszél, az nem jó demokrata."
    A külgazdasági és külügyminiszter arra szólította fel a svéd külügyminisztert, hogy ne a magyar és a lengyel demokrácia miatt aggódjon. Kiemelte: saját sorsukról egyértelműen döntöttek a magyarok 2010-ben és 2014-ben, a közelmúltban választottak a lengyelek is, és mindenkinek tiszteletben kell tartania a döntésüket.
    "Erős Európai Uniót kizárólag erős tagállamok alkothatnak. A svéd külügyminiszter téved, nem Magyarország vagy Lengyelország gyengíti az uniót, hanem azok, akik megalapozatlanul vádaskodnak ahelyett, hogy a történelmi migrációs kihívásra és az unió előtt álló feladatokra keresnének megoldást" - olvasható a közleményben.