Gedeon napja van. | 2024.03.28

Martin Schulz szerint irányított demokráciát akar létrehozni a lengyel kormány

2016-01-10 14:25:54

 

Irányított demokrácia létrehozásától intett a lengyel kormány közelmúltbeli lépéseivel kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy német lap vasárnapi kiadásának adott nyilatkozatában.

 

    "A lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá. Ez irányított demokrácia putyini módra, az európai politika veszélyes putyinizálása" - mondta a német szociáldemokrata politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (F.A.S.) című konzervatív német napilapnak.
    Az Európai Parlamentben január 19-re kitűzött, Lengyelországról tervezett plenáris vitára utalva úgy vélekedett, az alkalmat ad arra, hogy "a teljes politikai spektrum, a baloldaltól a jobboldalig egyértelművé tegye: az ilyen politika ellentmond az európai értékeknek".
    A német lap idézte Viviane Reding volt európai uniós biztost, jelenlegi luxemburgi európai parlamenti képviselőt is. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjába tartozó Reding a lapnak úgy fogalmazott: "a jogállamiság elleni támadás mindig az alkotmánybíróság elleni támadással kezdődik. Azután következik a média, előbb a közszolgálati, majd a kereskedelmi média. Ez a Putyin-Orbán-Kaczynski-logika".
    Akárcsak Schulz, Reding is elutasította a lengyel kormánynak a külföldi bírálatokra adott reakcióját, miszerint Európa beavatkozik egy ország belügyeibe - írta a lap. "Erősítenünk kell a lengyel civil társadalmat, mielőtt elveszíti a kedvét és feladja az ellenállást" - idézték a cikkben a luxemburgi képviselőnőt.
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/martin-schulz-greift-polnische-politik-an-14005694.html