Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emléktáblát avattak Párizsban a tavalyi terrortámadások áldozatainak tiszteletére

2016-01-10 12:30:06

 

Emléktáblát avatott vasárnap Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a tavalyi franciaországi terrortámadásokban megölt 149 ember tiszteletére a párizsi République téren, amely már tavaly a megemlékezések spontán helyszínévé vált.

 

    A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel megrendezett rövid avatóünnepséget a tavalyi iszlamista merényletsorozat áldozataira emlékezve tartották; a merényletek a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen januárban elkövetett támadással kezdődtek.
    "A 2015. januárban és novemberben Párizsban, Montrouge-ban és Saint-Denis-ben elkövetett terrorista merényletek áldozatai emlékére. Itt Franciaország népe tiszteleg" - olvasható az emléktáblán.
    A teljesen megtelt téren a megemlékezést Johnny Hallyday énekes-színész nyitotta meg Un dimanche janvier (Egy januári vasárnap) című dalával, amely a tavaly januárban 17 áldozatot követelő merénysorozat utáni szolidaritási menetről szól. 2015. január 11-én 4 millióan vonultak az utcákra országszerte, hogy tiltakozzanak a terrorizmus ellen. Ez volt Franciaország történetének legnagyobb megmozdulása. A 2 milliós párizsi menet élén, amely a République térről indult, Európa vezető politikusai sorakoztak fel.
    A megölt karikaturisták hozzátartozóinak egy része egyébként tiltakozott az énekes meghívása ellen az ünnepségre, Johnny Hallyday ugyanis a Charlie Hebdo egyik kedvelt céltáblája volt hosszú éveken át. A megemlékezésen a francia hadsereg énekkara Jacques Brel néhai belga énekes egyik dalát is elénekelte, majd Victor Hugo egyik Párizst éltető szövegét olvasták fel fiatal színészek. 
    "Szembe kell néznünk a terrorizmussal, hiszen háborúban állunk a dzsihadizmussal, az összefogás szellemében" - mondta a megemlékezést követően Manuel Valls miniszterelnök a France2 közszolgálati televíziónak. A kormányfő szerint "az emlékezés és az együttérzés mellett meg kell mutatni, hogy itt vagyunk, hogy élünk". 
    Az emléktábla avatása volt az egy hétig tartó megemlékezések záró eseménye. 
    Kedden Francois Hollande francia államfő a szatirikus hetilap székhelyén avatott emléktáblát "a szólásszabadság elleni terrortámadás áldozatainak emlékére", majd az egyik közeli körúton is megemlékezést tartottak, ahol Ahmed Merabet rendőrt lőtte agyon menekülés közben a két tettes, Said és Chérif Kouachi, majd annál a kóser hipermarketnél, ahol január 9-án egy harmadik merénylő, Amédy Coulibaly meggyilkolta az üzlet három vásárlóját és egyik dolgozóját.
    2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban 17-en vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sérültek meg. 
    Párizst tavaly két dzsihadista merényletsorozat és több kisebb támadás is sújtotta, amelyben összesen 149-en vesztették életüket és több százan sérültek meg. A merényletek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Franciaországban azóta is a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, az utcákon mintegy 100 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot, védik a közintézményeket, iskolákat, vallási helyeket. A november 13-i, 130 áldozatot követelő támadásokat követően rendkívüli állapot lépett életbe három hónapra, amelynek keretében a rendőrség rendszeresen házkutatásokat tart és előállítja a radikálisokat.