Andrea napja van. | 2024.04.18

A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Nagymaroson

2016-01-10 11:23:49

 

A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek vasárnap Nagymaroson, a római katolikus templomban.

 

    A megemlékezést az utóbbi években már hagyományosan megrendezik januárban három település - Kismaros, Zebegény és Nagymaros - összefogásával.
    Hollik István országgyűlési képviselő (KDNP) az ünnepségen elmondta: Nagymarosról 391 embert hurcoltak el 1945 januárjában málenkij robotra, de a teljes létszám az országban fél év alatt elérte a 40 ezer főt. Hozzátette: akkoriban nem kellett indok arra, hogy elhurcoljanak valakit a kényszermunkára.
    Petrovics László, Nagymaros független polgármestere a templombeli megemlékezésen arról beszélt, hogy a történészek megállapítása szerint a második világháború legyőzöttjeit terhelő jóvátétel melletti kényszermunka rendszerének kidolgozói között volt Varga Jenő, akkoriban a Szovjetunióban tevékenykedő magyar közgazdász is. Így született meg a málenkij robot.
    A képviselő megemlítette, hogy a Szovjetunió jogutódja, Oroszország a mai napig nem kért bocsánatot az elhurcoltaktól, illetve azok családtagjaitól.
    A megemlékezésen áldást mondott Csuka Tamás református püspök. 
    Az emlékező szentmisét Beer Miklós váci megyés püspök celebrálta, aki Ferenc pápa üzenetét, az irgalmasságot emelte ki szentbeszédében.
    A szentmise után a részvevők megkoszorúzták a temetői emlékhelyet.
     A kormány a múlt évet a málenkij robot és a Gulag emlékévének nyilvánította.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány