Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illyés Gyula társadalomrajza ihlette a Duna Művészegyüttes új előadását 

2016-01-09 10:58:00

 Illyés Gyula Puszták népe című társadalomrajza az ihletadója és egyben a központi témája is a Duna Művészegyüttes azonos című új produkciójának, amelyet január 11-én láthat először a közönség a budapesti Várkert Bazárban.

    A Nemzeti Táncszínház által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az előadásban Illyés Gyula szűkebb hazája, a Mezőföld tánckultúrájának bemutatásán túl megjelennek a Magyarország más tájegységein egykor cselédsorban élők táncai is, többek között a somogyi, a sárközi, a zalai, a felvidéki, a szatmári falvak és a Hortobágy lakóinak táncai.
    A Duna Művészegyüttes tánckara és a Göncöl zenekar közös előadását Hégli Dusan, Mihályi Gábor és Juhász Zsolt koreografálta. A darabot Juhász Zsolt rendezte.
    A ma már a kortárs néptánc műfajában is alkotó Duna Művészegyüttes már 1957-es megalakulásakor célul tűzte ki, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, ledöntse a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat, és ráébressze a nézőket a műfaj sokoldalúságára és művészi kifejezőerejére.
    A társulat a hazai néptánchagyomány hiteles, ugyanakkor nyitott és figyelemfelkeltő tolmácsolására törekszik, produkcióit egyszerre jellemzi a hagyományőrzés és a művészi kísérletezés.