Gedeon napja van. | 2024.03.28

Marad a hármas terrorkészültségi fokozat Belgiumban

2016-01-08 20:58:00

 A korábbi bejelentéssel ellenétében marad a hármas terrorfenyegetettségi fokozat Belgium egész területén - írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap a Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) közleményére hivatkozva pénteken.

    Pénteken délután döntött úgy a Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM), hogy korábbi előrejelzése ellenére nem csökkenti, hanem hármas fokozaton tartja az ország terrorkészültségi szintjét. A hármas "súlyos" szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye "lehetséges, és valószínű" - hangsúlyozta közleményében az OCAM.
    A biztonsági szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök körében hétfőn mérsékelték kettes fokozatúra a belga főváros és környéke terrorfenyegetettségi szintjét, ugyanakkor az ország nagyobb tömegeket vonzó helyszínein maradt a hármas riasztási szint.
    Belgiumban december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről, amikor a belga titkosszolgálatok arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a következő napokban támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait. Másnap elfogtak két, merényletre készülő feltételezett terroristát is, akik állítólag az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén.
    A pénteki döntés értelmében a hármas szint január 20-ig marad érvényben.