Csongor napja van. | 2024.04.16

Magyarországon elfogott terroristaszimpatizánsokat ítéltek el Londonban

2016-01-08 19:25:00

 

Magyarországon elfogott, terrorizmushoz köthető bűncselekményekért már korábban is bebörtönzött és utazási tilalommal sújtott két brit állampolgárt ítélt szabadságvesztésre pénteken a londoni központi büntetőbíróság.

 

    Omar Brooks és Simon Keeler útlevelét nyolc évvel ezelőtti előző elítélésük után a brit hatóságok bevonták, és külföldi utazásukat előzetes engedélyhez kötötték. A két férfi azonban tavaly novemberben egy kamion rakterében átkelt a kontinensre, és Magyarországig jutott, ahol egy vonaton fogták el őket a rendőrök.
    Brooks és Keeler úti okmányok nélkül utazott. A magyar hatóságok jelentős mennyiségű, csaknem ötezer fontnak - több mint kétmillió forintnak - megfelelő készpénzt találtak náluk, fontban, euróban és forintban.
    A londoni bíróság pénteken két év börtönre ítélte őket a rájuk kirótt utazási korlátozások megszegése miatt.
    Az eljáró bíró a The Guardian című brit napilap online kiadásának beszámolója szerint az ítélet indoklásában hangsúlyozta: nincs bizonyíték arra, hogy Brooks és Keeler terrorcselekményre készült, de ez nem jelenti azt, hogy az általuk elkövetett bűncselekmény nem súlyos.
    A védelem szerint Keeler Törökországban élő családját - feleségét és hat gyermekét - akarta meglátogatni, és Brooks segítőként csatlakozott hozzá.
    Keelert és Brookst már 2008-ban is elítélték, akkor terrorcselekményre felbujtás, valamint terrorcselekmények finanszírozásának kísérlete címén. Mindkettőjükről közismert volt a brit hatóságok előtt, hogy az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsai, és nyilvános rendezvényeken éltették a 2001. szeptember 11-én végrehajtott amerikai merényletsorozat elkövetőit.