Auguszta napja van. | 2024.03.29

OKF: már minden településen van áram

2016-01-08 12:57:42

 

Az ország valamennyi településén helyreállt az áramszolgáltatás péntek délutánra - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

 

    Hajdu Márton emlékeztetett arra, hogy a lehullott hó és az ónos eső az ország több térségében okozott fennakadást az áramellátásban. A leszakadt ágak vezetékeket rongáltak meg, emiatt 125 település több mint 40 ezer fogyasztójánál átmenetileg nem volt szolgáltatás.
    Az érintett cégek a katasztrófavédelem közreműködésével haladéktalanul hozzáláttak a hibák kijavításához, a szolgáltatás helyreállításához, így péntek délre ismét mindenhol volt áram, csak eseti kimaradások fordultak elő.
    Arról is szólt, hogy az OKF folyamatos kapcsolatot tartott az érintett áramszolgáltatókkal, valamint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel. A szervezetek munkatársai közösen derítették fel a hibákat, bejárták a nyomvonalakat, kiszakaszolták a sérült vezetékrészeket, helyreállították a rendszert.
    A legtöbb helyen csütörtök reggel óta szünetelt az áramszolgáltatás: Bács-Kiskun megye 43, Baranya 47, Csongrád megye 2, Somogy 23, Tolna megye 10 településén 40 481 fogyasztási helyen nem volt áram.
    Baranya megyében az E.ON Hungária Zrt. áramszolgáltató szolgáltatási területén kilenc fővonali szakasz hibásodott meg. A cég megduplázta műszaki egységeinek létszámát, hogy a hibákat kijavítsák. Csütörtök este még kilenc településen nem volt szolgáltatás, péntek délelőtt helyreállt a rend Sósvertikén és Drávasztárán, Drávaiványiban azonban még zajlott a munka, így ott aggregátorral biztosítják az áramellátást. Komlón továbbra is átmeneti, rövid idejű áramkimaradásra kell számítaniuk a lakosoknak.
    Bács-Kiskun megyében csütörtökre virradóra Kiskunfélegyháza, Izsák, Hajós, Orgovány, Soltvadkert, Kunfehértó térségében több helyen fa dőlt a hálózatra. Emiatt vezetékek szakadtak le, oszlopok törtek el, ami üzemzavart okozott az érintett településeken. A folyamatos munkálatoknak köszönhetően péntek délre az utolsó településen, Balotaszálláson is sikerült újraindítani a szolgáltatást.
    A havazás Somogy megyében is átmeneti szolgáltatáskiesést okozott, csütörtökön 23 településen vagy településrészen, körülbelül ötezer fogyasztási helyen nem volt áram rövidebb-hosszabb ideig. A szolgáltató a megyei katasztrófavédelem támogatásával este fél 9-re mindenhol megszüntette a problémát, a megyében azóta zavartalan az ellátás - közölte a szóvivő.