Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel közmédia - Kinevezték a közszolgálati televízió új vezetőit

2016-01-08 11:34:50

 Kinevezték pénteken a lengyel közszolgálati televízió (TVP) új főigazgatóját, valamint a televíziós hírügynökség (TAI) és a hírtelevízió (TVP Info) főnökeit a médiatörvény pénteken hatályba lépő módosítása alapján; a kinevezések a teljes közmédiareform idén nyárra tervezett megvalósulásáig érvényesek.

    A 300polityka.pl hírportál értesülései szerint Dawid Jackiewicz kincstárügyi miniszter péntek reggel a TVP új főigazgatójának Jacek Kurskit, az újságíróként és filmrendezőként is ismert jobboldali politikust nevezte ki, aki a Jog és Igazságosság (PiS) kormányában csütörtök estig a kulturális és nemzeti örökségi miniszterhelyettes posztját töltötte be. 
    A közszolgálati televízió és rádió eddigi vezetésének mandátumát a kis médiatörvénynek nevezett törvénymódosítás szüntette meg, melyet a PiS-többségű parlament az óév végén szavazott meg, Andrzej Duda elnök pedig csütörtökön jóváhagyott. 
    Így mandátumát vesztette Janusz Daszczynski, a TVP eddigi főigazgatója is. A TVP csatornáinak vezetői már a kis médiatörvény parlamenti megszavazását követően lemondtak, tiltakozásul a gyors tempóban elfogadott jogszabály ellen. A közmédia többi vezetője a kis médiatörvény értelmében az új jelöltek kinevezéséig marad posztján.
    A kis médiatörvény az új vezetés kinevezésének jogát átmenetileg - a teljes médiareform hatályba lépéséig - a kincstárügyi miniszterhez rendeli, megvonva az országos rádió- és televíziótanácstól (KRRiT) azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és a felügyelőbizottságok vezetőit. A jogszabály emellett hétről három tagúra csökkenti a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió (PR), valamint a regionális tévé- és rádiócsatornák felügyelőbizottságainak létszámát.
    A kis médiatörvény és a lengyel közmédia következő hónapokban megvalósítandó reformja egyes uniós tisztségviselők, az Európa Tanács, valamint a nemzetközi újságírószervezetek éles tiltakozását váltotta ki. Szerintük a kormánypárt valódi célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése. A Lengyel Újságíró Szövetség (SDP), mely a Nemzetközi Újságíró Szövetség (FIJ) tagja, ezzel szemben a lengyel közmédia mélyreható reformját követeli, többek között arra hivatkozva, hogy az utóbbi évek gyakorlata szerinte ellentmond a médiapluralizmus elveinek.