Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szabó Zsolt: Magyarország az Európai Mobilitási Hét legaktívabbjai között van

2016-01-08 07:11:49

 

Idén, tavalyhoz képest, 37-tel több önkormányzat jelentkezett az Európai Mobilitási Hét eseményeire, ezzel Európa harmadik legaktívabb országa vagyunk - hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 

    Felidézte: az egyhetes program célja, hogy - elsősorban a gyermekeknek - bemutassák, nem csak autóval lehet közlekedni, más közlekedési eszközök is vannak. A résztvevő településeknek aktív programokat is szervezniük kell, például kerékpáros kirándulást, de kell lennie stabil projektnek is, ilyen például a kerékpárút-fejlesztés, és kellenek a szemléletformálását segítő programok is, például előadássorozatok.
    Az államtitkár azt is elmondta, hogy idén eredetileg 40 millió forintos keret állt rendelkezésre, de a fokozott érdeklődés miatt végül 54 millió forintnyi támogatást osztottak szét az önkormányzatok között. Céljuk, hogy a következő években még több önkormányzat csatlakozzon az Európai Mobilitási Héthez.
    Szabó Zsolt kiemelte: a kormány hosszú távú ösztönzési utat jelölt ki közlekedésfejlesztésre. Ennek nyomán 2600-2800 milliárd forintból többek között mintegy 150 kilométernyi kerékpárutat építenek, és vasúti fejlesztéseket is terveznek a jövőben. A következő ötéves uniós ciklusban több olyan fejlesztés várható, amely a mobilitást segíti - mondta az államtitkár.