Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz doppingbotrány - Róma és Bydgoszcz a két új versenyhelyszín

2016-01-07 19:48:43

 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) csütörtöki döntése szerint a gyalogló csapatvilágkupának tavasszal Róma, a junior világbajnokságnak pedig nyáron a lengyelországi Bydgoszcz adhat otthont.

 

    A junior vb-t eredetileg Kazanyban, a vk-t pedig Csebokszáriban rendezték volna, de az IAAF novemberben határozatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát, ezért új helyszínt kellett keresni a két eseménynek.
    Az eltiltást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolta az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. A büntetés azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés nem teszi meg a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás. A feloldás feltétele az, hogy az orosz szövetség egy sor intézkedést hozzon meg, a folyamatot az IAAF eseti bizottsága felügyeli.
    Az IAAF csütörtöki közleményéből kiderül, hogy a júliusi junior atlétikai világbajnokságra csak a lengyel város pályázott. Ausztrália és India is érdeklődött, de a szükséges dokumentációt nem nyújtotta be. A májusi gyalogló csapatvilágkupának az ecuadori Guayaquil, a mexikói Monterrey, valamint Kijev is otthont adott volna.
    A nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe megköszönte, hogy a jelentkezők a rövid határidő ellenére is részletes, színvonalas pályázatokat készítettek.