Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: több mint két éve folyamatosan nő a kiskereskedelmi forgalom

2016-01-07 09:56:48

 

Több mint két éve folyamatosan nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna délelőtti hírfolyamában.

 

    Marczinkó Zoltán István kiemelte,  a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közzétett a kiskereskedelmi adatai szerint a magyar lakosság vásárlási kedve legalább 30 hónapja töretlen. Ez azt jelzi, hogy visszatért az a vásárlási kedv, ami a 2000-es évek elején jellemezte az országot. 
    A KSH csütörtöki jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 novemberében nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 6,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal nőtt az értékesítés a naptárhatástól megtisztított adat szerint az előző év novemberéhez képest. 
    A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a kiskereskedelemben jelentős változást hozott az online kasszák bevezetése 2014 augusztusában, és jelezte: minden piaci szereplő egyetért abban, hogy azok gazdaságfehérítő hatása jelentős volt. A kiskereskedelmi forgalom pedig azóta is növekszik. 
    A vásárlási kedvet erősítették a kormány intézkedései, valamint az is, hogy az utóbbi időben gyakorlatilag nincs infláció az országban. A lakosság vásárlóereje várhatóan az idén is tovább nő - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának nincs hatása a kiskereskedelmi forgalomra.
    Közölte: az eddigi kormányzati intézkedések - például a devizahitelek kivezetése, illetve a foglalkoztatás növelése, a beruházások ösztönzése - az idén is éreztetik majd pozitív hatásukat a kiskereskedelmi forgalom alakulásában. A pozitív gazdasági folyamatok folytatódnak, így hasonlóan kedvező gazdasági növekedés és államháztartási hiány várható 2016-ban is, mint a múlt évben - mondta.