Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hitelminősítés - Londoni elemzők: Törökország és Dél-Afrika veszélyeztetett, Magyarország felminősítésre számíthat

2016-01-06 18:14:15

Londoni pénzügyi elemzők szerint az idén Törökország és Dél-Afrika a kiemelten veszélyeztetett két feltörekvő gazdaság hitelminősítési szempontból, Magyarország ugyanakkor felminősítésre számíthat.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays minden év elején összeállítja előrejelzését az adott évben várható felzárkózó térségi hitelminősítői lépésekről.
    Szerdán ismertetett idei prognózisukban a Barclays londoni elemzői kiemelték azt a véleményüket, hogy miután a legnagyobb felzárkózó gazdaságok közül tavaly Oroszország és Brazília már elveszítette befektetési ajánlású szuverén hitelminősítői osztályzatát, az idén valószínűleg Törökország és Dél-Afrika kerül a figyelem középpontjába.
    Hangsúlyozták, hogy bár a Moody's Investors Service a múlt hónapban megerősítette Törökország "Baa3" - vagyis még épphogy befektetői ajánlású - minősítését, érvényben hagyta azonban a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is az osztályzaton.
    Törökország befektetési ajánlású besorolása ki van téve potenciális szakpolitikai hibáknak és a regionális politikai felfordulásnak, Dél-Afrika hitelminősítői megítélése pedig egyöntetűen lefelé tart, és a szuverén adósminőségi mérőszámok romlásának megállítása nem lesz könnyű - vélekedtek a Barclays londoni elemzői.
    A ház ugyanakkor a közép- és kelet-európai térségben pozitív hitelminősítési folyamatokat vár az idén. A Barclays Oroszország szuverén minősítéseinek stabilizálódásával számol, Magyarország esetében pedig felminősítésre lát lehetőséget.
    Ezt más nagy londoni házak is jósolják.
    A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő térségről összeállított, 2016-ra szóló átfogó előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint 2016 lesz az az év, amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát. A ház szerint "már esedékes lenne" a felminősítés, és az idén legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két hitelminősítő is visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetésre ajánlott kategóriába.
    A Morgan Stanley elemzői szerint ezt indokolná a külső adósság, illetve a devizában denominált államadósság-hányad folytatódó csökkenése, valamint az, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója.
    A ház szerint mindezeknek együtt "elégségesnek kellene lenniük" a felminősítéshez.
    A Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.
    A mérleg azonban már tavaly is érdemben javult: a Fitch májusban, a Moody's novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzatainak kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor's pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást.
    A Fitch Ratings Londonban ismertetett legutóbbi tanulmányában közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel - Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.