Andrea napja van. | 2024.04.18

Átadták a 2015. évi Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat Budapesten

2016-01-06 19:05:00

Átadták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2015. évi Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díját Barry Simon amerikai matematikusnak szerdán, Budapesten.
A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) professzorának a tíztagú, magyar és külföldi matematikusokból álló szakmai zsűri az Ortogonális polinomok az egységkörön (Orthogonal Polynomials on the Unit Circle) című 2005-ben megjelent nagy hatású kétkötetes művéért ítélte oda az elismerést.
    A díjjal az akadémia szeretné bátorítani a kutatókat az olyan nagyszabású monográfiák hatalmas munkával járó megírására, amelyek alapvető hatást gyakorolhatnak a tudósok újabb generációira - hangsúlyozta az elismerést átnyújtó Lovász László, az MTA elnöke.
    Felidézte: Bolyai János születésének 100. évfordulójára, 1902-ben alapított elismerést eredetileg a hiányzó matematikai Nobel-díj eszmei pótlásának szánták, és ugyan kitüntetettjei a francia Henri Poincaré (1905) és a német David Hilbert (1910) voltak, ezt a szerepet a kitüntetés az első világháború kirobbanása miatt nem tudta betölteni.
    Az elismerést nyolc évtizednyi szünet után 1994-ben alapították újra, jelenleg ez az MTA egyetlen nemzetközi díja, amelyet ötévente adományoznak az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai munka szerzőjének. Barry Simon a hatodik, aki átvehette a 25 ezer dollár (7,3 millió forint) jutalommal és egy aranyozott bronzmedállal járó rangos elismerést. 2010-ben az orosz származású Jurij Manyin, 2005-ben Mihail Gromov, 2000-ben pedig Szaharón Selah izraeli matematikus kapta a díjat.
    Pálfy Péter Pál a szakmai zsűri tagjaként méltatta a díjazottat, hangsúlyozva, hogy Barry Simon munkája egységesíti az ortogonális polinomok elméletét az operátorelmélettel, az így kapott új szemlélet pedig számos kutatási területen bizonyult gyümölcsözőnek.
    Hozzátette: Barry Simon könyve, amely már megjelenése előtt is számos új kutatást ösztönzött, méltó folytatása lett Szegő Gábor magyar matematikusnak az ortogonális polinomokról 1939-ben írt klasszikus művének.
    Barry Simon az eseményen váratlan meglepetésnek és nagy megtiszteltetésnek nevezte az MTA díját, mint fogalmazott, azért is, mert az ortogonális polinomok kutatása "egy különleges magyar sport". A matematikus külön is kiemelte Névai Pál és Totik Vilmos magyar származású kutatókat, akik fontos hatást gyakoroltak művére. 
    Az idén 70 éves Barry Simon matematikusi diplomáját a Harvard Egyetemen szerezte 1966-ban, majd a Princeton Egyetemen folytatta a munkát, amely akkoriban vált a matematikai fizika kutatásának fontos központjává. 1981-től a Caltech professzora, publikációinak száma meghaladja a négyszázat. 2012-ben elnyerte a legkiválóbb matematikai fizikusok munkáját elismerő Poincaré-díjat, 2015-ben pedig az Amerikai Matematikai Társaság Steele-életműdíjával jutalmazták.