Auguszta napja van. | 2024.03.29

Észak-Korea - Washington még ellenőrzi az állítólagos hidrogénbombateszt megtörténtét 

2016-01-06 07:50:22

 Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai állítólagos hidrogénbomba-robbantásról Phenjanban tett bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségei. 

    Az amerikai kormányzat egyelőre nem tudja megerősíteni az észak-koreai bejelentést, de Washington elítéli az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi határozatának megsértését, és ismét felszólítja Phenjant, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit - idézte a külügyminisztérium szóvivőjét a Fox televízió. 
    Hasonló értelemben nyilatkozott a CBS televízióban a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Ned Price. "Mi továbbra is megvédjük a térségben szövetségeseinket, köztük a Koreai Köztársaságot, és megfelelő módon megválaszoljuk Észak-Korea bármely provokációját" - mondta Price. 
    Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentését kétkedéssel kell fogadni - ezt már Bruce Bennett, a tekintélyes Rand Corporation kutatóintézet biztonságpolitikai elemzője mondta a CNN hírtelevízióban. Bennett szerint Észak-Koreának "láthatóan komoly nehézségei voltak a maghasadásos fegyver alapvető kezelésével is, ez pedig azt jelenti, hogy - hacsak nem kaptak külső segítséget -, aligha voltak képesek hidrogénbombát tesztelni".