Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csepreghy: tízmilliárd marad az állampolgároknál a díjcsökkentésekkel

2016-01-04 11:09:31

 

Az idei díjcsökkentésekkel mintegy tízmilliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében a kormány, és ezt az összeget tovább akarják emelni - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, az Országházban.

 

    Csepreghy Nándor az állampolgárok hétköznapi életét érintő döntések közül kiemelte, hogy mostantól évente négyszer lehet ingyenesen igényelni erkölcsi bizonyítványt, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása minden esetben ingyenessé válik, hasonlóan az ellopott okmányok pótlásához. A jogosítvány kiváltása első alkalommal díjmentes, ingyenes a családi állapot miatti névváltoztatás miatti okmánycsere, miként a diákigazolvány és a pedagógusigazolvány kiváltása is - sorolta. 
    Emellett a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiváltása, pótlása is ingyenes lesz, és a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés eljárási díját az állam lényegében eltörli.
    Újabb könnyítés, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb ingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettség van - emlékeztetett.
    Az államtitkár a cégekkel kapcsolatban közölte: egyebek mellett az adóhatósági nyilatkozatok, igazolások kiállítása válik ingyenessé, ahogyan a vállalkozói igazolvány kiadása is, és illetékmentesen állítják ki a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat.
    Ha az állam egy engedélyezési eljárást nem folytat le határidőre, akkor a vonatkozó járulékokat automatikusan visszatérítik.
    Csepreghy Nándor arra is kitért, hogy jelenleg 240 kormányablak működik, a tervek szerint 270 lesz az év közepére, a január 15-től itt elintézhető hivatalos eljárások száma 630, az év végére pedig ezerre emelkedik.
    Hangsúlyozta: az állami bürokrácia csökkentésére a kormánynak azért van lehetősége, mert a reformok működnek, és egyre több olyan költségvetési tartalék áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi a bürokrácia lebontását. Mindez arról szól, hogy mitől lesz egyszerűbb, gyorsabb az állam működése, valamint olcsóbb az állampolgároknak, akik adóforintjaikból fenntartják az államot - mondta. Hozzátette: e cél érdekében a kormány 2015-ben 110 törvény módosítására tett javaslatot, ezek hatását mostantól lehet érezni a mindennapi életben.
    Az államtitkár kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy Pest megye és Budapest szétválása leghamarabb 2020-ban történhet meg, e lépéssel háromszor több uniós forrást kaphatnak a megye kisebb települései.
    Azt is elmondta, hogy idén kezdik meg az igazolványokat egy platformon egyesítő elektronikus kártya kiosztását.
    Azzal kapcsolatban, hogy a 444.hu hétfőn cikket közölt arról, hogy a Fidelitasnál jelent meg először több későbbi állami vezető, Csepreghy Nándor kérdésre kijelentette: sokan közülük cégeknél vagy a civil szférában helyezkedtek el. Ha valaki egy politikai ifjúsági szervezetben kezd el tevékenykedni, nem titkolt ambíciója, hogy a közélet iránt érdeklődik, és jó, hogy a kormány lehetőséget ad a fiataloknak a részvételre a kormányzati vezetésben - mondta.