Andrea napja van. | 2024.04.18

Magyar rendőrök indultak a macedón-görög határra

2016-01-04 08:27:53

 

Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka búcsúztatta hétfőn Budapesten azt a 31 magyar rendőrt, aki a következő egy hónapban a macedón-görög határon teljesít szolgálatot.

 

    A vezérőrnagy hangsúlyozta: távol otthonuktól, ismeretlen terepen, de nem ismeretlen feladattal kerülnek majd szembe. Macedónia ugyanis, Magyarország szeptemberi intézkedéseihez hasonlóan, fizikai határzárat épített.
    A magyar rendőrök abban segédkeznek majd, hogy szabályozott mederbe tereljék annak a napi több ezer migránsnak az érkezését, aki Macedónián keresztül akar Európa belsejébe jutni - tette hozzá.
    Elmondta: az illegális migránsok céljaik eléréséhez nemcsak az utazás nehézségeit vállalják, hanem sokszor ellenszegülnek a hatósági intézkedésnek, sőt erőszakosan is fellépnek. Ugyanakkor a megfelelő technikai eszközök és jogszabályok segítségével rendet lehet teremteni és azt fenn is lehet tartani. Ebben a macedónoknak a magyarokon kívül más országok rendőrei is segítenek majd - közölte.
    "Legyenek szövetségesei macedón kollégáiknak!" - mondta a magyar rendőröknek Balogh János.
    A 31 tagú kontingens január 4. és február 4. között vesz részt a macedón rendőrökkel közös műveletben. Közös járőrszolgálatot, őrzési és kísérési feladatot látnak el velük a közrend fenntartása érdekében.
    A magyarok hőkamerával is felszerelt járművekkel, terepjárókkal és kézi hőkamerákkal is támogatják a határszakasz védelmét. Tevékenységüket a macedón rendőrök irányításával, felügyelete mellett végzik.