Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem támogatja Artur Mas katalán elnökké választását a helyi parlament kisebbik függetlenségi pártja

2016-01-03 18:26:17

Nem támogatja Artur Mas újraválasztását Katalónia elnökévé a katalán parlament kisebbik függetlenségi pártja, a baloldali Népi Egység (CUP) - jelentették be a párt vezető testületének tagjai vasárnapi sajtótájékoztatójukon, miután öt órán át tárgyaltak, majd kétszer is szavaztak a végső döntésükről.
A 68 fős testület hat lehetséges forgatókönyvet vitatott meg, és ezek közül végül az nyert, amely szerint a párt 10 képviselője tartózkodni fog az elnökválasztáson a parlamentben. 
    A Népi Egység támogatása nélkül az Artur Mast jelölő, a Spanyolországtól való elszakadást szorgalmazó Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés nem tudja elnökké választani a politikust a katalán parlamentben, mert így nincs meg az ehhez szükséges 68 szavazat.
    "A döntés nem zárja be az ajtót egy másik jelölt előtt" - mondta Sergi Saladié, a baloldali párt képviselője a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy Artur Mas számára itt a lehetőség bizonyítani korábbi szavait, miszerint sosem állna a függetlenedési folyamat útjába.
    Gabriela Serra képviselő hangsúlyozta: ha meg kell ismételni a katalán parlamenti választásokat az a Junts pel Sí felelőssége lesz. 
    A Népi Egységnek kifejezetten Artur Mas személyével szemben vannak fenntartásaik, és hónapok óta következetesen elutasítja a politikus újraválasztását korábbi megszorító és privatizációs intézkedései, valamint a pártja körül kirobbant korrupciós botrányok miatt. 
    Ennek ellenére a Junst pel Sí ragaszkodik a Katalóniát 2010 óta irányító Artur Mashoz, és eddig hallani sem akart új elnökjelöltről. 
    A pártok a szeptember 27-i katalán parlamenti választások óta folyamatosan tárgyaltak egymással, a karácsonyi ünnepek előtt a Junt pel Sí egy megállapodástervezetet hozott nyilvánosságra, amelybe a Népi Egység számára fontos több elképzelést foglalt bele, ezzel engedményeket téve a pártnak Artur Mas támogatásáért cserébe.
    A Népi Egység több mint 3000 küldöttje a múlt hétvégén vitatta meg az elképzelést, és próbált döntést hozni arról, hogy támogassák-e vagy sem Artur Mast. A több mint 12 órányi vita és több szavazás sem hozott egyértelmű eredményt, a voksolás utolsó köre döntetlen lett 1515 igen és 1515 nem szavazattal. Ezután határoztak úgy, hogy a végső döntést rábízzák a párt politikai vezető testületére.
    Amennyiben január 10-ig Katalóniának nem lesz megválasztott új elnöke, meg kell ismételni a választásokat. Erre a választási törvényben előírt határidők alapján márciusban kerülhet sor.
    Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, a Junts pel Sí-nek egy héten belül új jelöltet kell javasolnia az elnöki posztra, akit a parlamentnek is el kell fogadnia.