Csongor napja van. | 2024.04.16

Megújult a több mint 30 éves Flesch Károly Kulturális Központ Mosonmagyaróváron

2016-01-02 12:22:42

 

Januártól újra látogatható az augusztusban bezárt mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ. A Szigetköz legnagyobb közművelődési intézménye 614 millió forint uniós támogatás segítségével multifunkciós közösségi térré alakult.

 

    Csiszár Péter intézményvezető az MTI-nek felidézte, hogy a Flesch Károly Kulturális Központ 1984-ben épült, de az eltelt több mint 30 évben nem esett át jelentősebb felújításon.
    A mintegy fél év alatt megvalósított uniós projekttel többfunkciós központtá vált a szigetközi közművelődési intézmény. Egy olyan komplexum jött létre, ahol minden együtt van: például fesztiváliroda, művelődési központ, kistérségi centrum és alapfokú művészeti iskola - hangsúlyozta Csiszár Péter.
    A 614 millió forintos beruházással több mint 50 helyiséget újítottak fel, illetve 80 millió forint jutott eszközfejlesztésre. Kicserélték a csatorna- és az elektromos hálózatot, korszerűsítették a fűtésrendszert, napelemeket szereltek fel, akadálymentesítést végeztek, cseréltek burkolatot és álmennyezet, illetve új öltözőket és vizesblokkokat is kialakítottak - sorolta az ügyvezető igazgató.
    Az átépítés leglátványosabb része Csiszár Péter szerint a színházterem felújítása. Ide teljesen új, korszerű fény-, hang- és színpadtechnika került, és hangmentesen záró ajtókat szereltek fel. Így a térség legnagyobb, klimatizált koncert- és színházterme jött létre - hangsúlyozta.
    Megjegyezte, hogy a felújítással várhatóan megduplázódnak a feladataik. Eddig úgy 35-40 ezer embernek igyekeztek szórakozási lehetőséget nyújtani, de a korszerűsítéssel átlépik a kistérségi szerepkört, és így 70-80 ezerre is nőhet közönségük száma. Januártól ezért is indítanak két újabb felnőtt bérletes sorozatot - mondta az ügyvezető.
    A jövőbeni tervekről szólva elmondta, hogy szeretnék felújítani a homlokzatot, amire most nem találtak pénzügyi forrást. Emellett megújítják - saját és önkormányzati pénzből - a kulturális központ előtti zöld területet. Mosonmagyaróvár ugyanis a Virágos Magyarországért verseny egyik győztese lett idén, és jövőre érkezik a városba a nemzetközi zsűri. 
    Az Agóra-projektből megújult multifunkciós közösségi tér január 2. után várja a nagyközönséget, a programok mellett az intézmény is megtekinthető - közölte Csiszár Péter.