Emma napja van. | 2024.04.19

Januártól lép életbe az MNB új devizaszabályozása

2016-01-01 07:17:54

Január elsejével lépnek életbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendeletei az új devizaegyensúly-mutató (DEM) bevezetéséről, valamint a devizafinanszírozás-megfelelési mutató (DMM) szigorításáról a bankok számára.

    A július végén kihirdetett jogszabályokkal a jegybank azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a magyar bankrendszer rövid külföldi forrásokra való ráutaltsága, és ezáltal mérséklődjön az ország sérülékenysége.
    A DMM szigorításával kapcsolatban az MNB kifejtette: 2016-tól stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni az egy éven túli swap (devizacsere) -állományt, valamint 100 százalékra emelkedik a DMM elvárt szintje. Az új DEM szabályozás a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékban, ezzel mérsékelve a bankok swap-piacra való túlzott ráutaltságát.
    Az új jegybanki szabályozás bevezetésével a bankrendszer rövid külső adóssága az új előírások hatására akár 2-3 milliárd euróval, 6-7 milliárd euróra is csökkenhet 2016 végéig, ami mérlegfőösszeg-arányosan 6 százalékos értéket jelent. 
    A jegybank korábban emlékeztetett arra, hogy 2007-2008 során a rövid külföldi források több mint megduplázódtak - 8,5 milliárd euróról csaknem 20 milliárd euróra nőttek -, ami rendszerszintű problémákat okozott a bankrendszerben és a pénzügyi piacokon. 2010-től a megváltozott külső környezet és a gazdaságpolitikai fordulat következtében elindult egy erős mérlegkiigazítás, így a bankrendszer külföldi adóssága a historikus maximumról, 42 milliárd euróról 19,5 milliárd euróra esett 2015 első negyedévének végére. 
    Eközben a rövid külföldi adósság 20 milliárd euróról mintegy 9,5 milliárd euróra zsugorodott. A folyamatos alkalmazkodás ellenére a rövid külső források aránya a bankrendszer mérlegfőösszegéhez viszonyítva még mindig csaknem 9 százalékos arányt képvisel a 2002-2003 évi 6 százalékkal szemben - hangsúlyozta az MNB.
    Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek korábban elmondta: a bankszektor minden tagja követni fogja a devizamutatókra vonatkozó új MNB-előírásokat. Hozzátette: a deviza megfelelési és egyensúlyi mutatók jövőbeni mértékére vonatkozóan több szakmai konzultáción vett részt a Magyar Bankszövetség, amely a konzultációk során szektor szintű, önkorlátozáson alapuló deviza megfelelési és egyensúlyi mutatókra tett javaslatot. Ugyanakkor úgy vélték, hogy a DMM mutató módosítása, illetve az új devizaegyensúly mutató bevezetése korlátozhatja az aktivitást.