Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az üzleti élet és a színészmesterség hölgyképviselői a brit uralkodó újévi kitüntetési listájának élén

2015-12-31 08:14:32

A brit üzleti élet és a színészvilág számos közismert hölgytagja is szerepel a brit uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek csütörtök hajnalban közzétett listáján.
Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév előestéjén, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján. Az idei újévi elismerések listája 1196 nevet tartalmaz.
    A kitüntetettek között van Barbara Windsor, a maga idejében hatalmas sikerrel vetített Folytassa... (Carry on...) vígjátéksorozat ma is rendkívül népszerű, 78 esztendős egykori főhősnője, akit a lovagi rang női megfelelőjének számító Dame előnév viselésére jogosító rangra emelt az uralkodó.
    Ugyanebben az elismerésben részesült Carolyn McCall, a legnagyobb brit fapados légitársaság, az easyJet vezérigazgatója, Natalie Massenet, a Net-a-Porter online divatkereskedelmi hálózat alapítója és Lin Homer, a brit adó- és vámhivatal (HMRC) vezérigazgatója.
     Imelda Staunton színésznő a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatának címét (CBE) veheti át, a színjátszás műfajában kifejtett teljesítményéért. Ezt a kitüntetést kapta II. Erzsébet királynőtől Tamara Rojo, az Angol Nemzeti Balett művészeti igazgatója is.
    Az egyik legvitatottabb uralkodói elismerésben ugyanakkor a brit politika egyik meghatározó figurája, Lynton Crosby részesült, aki csütörtöktől a Sir előnévre jogosító lovagi rang tulajdonosa. Az ausztráliai születésű Sir Lynton a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója volt a májusi választások előtt, és stratégiája igen eredményesnek bizonyult. A konzervatívok, akik 2010 óta a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányoztak, ezúttal abszolút többséget szereztek az alsóházban, és önálló egypárti kormányt alakíthattak, látványosan rácáfolva az egyöntetűen és következetesen újabb koalíciós kényszert valószínűsítő közvélemény-kutatásokra.
    Crosby magas kitüntetését azonnal hevesen bírálta a legnagyobb ellenzéki brit politikai erő, a Munkáspárt több vezető tisztviselője, azzal vádolva David Cameron miniszterelnököt, hogy a kitüntetési rendszert pártpolitikai kedvezmények osztogatására használja.
    A legfiatalabb kitüntetett a 13 esztendős, londoni illetőségű Jonjo Heuerman, aki a British Empire Medal érdemérmet veheti át az uralkodótól. A tinédzser azzal érdemelte ki a magas elismerést, hogy komoly sportteljesítményekkel csaknem negyedmillió fontot gyűjtött a rákkutatást támogató jótékonysági szervezet, a Cancer Research UK számára.