Auguszta napja van. | 2024.03.29

Zsugorodott az orosz feldolgozóipari termelés decemberben 

2015-12-30 14:59:04

 Az ipari termelés rekordmértékű csökkenésével egyidejűleg jelentősen visszaesett a feldolgozóipar teljesítménye Oroszországban decemberben a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet szerdán közölt beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint. 

    A decemberi feldolgozóipari BMI 48,7 pontra zuhant a novemberi 50,1 pontról. 
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
    A feldolgozóipari BMI értéke novemberben és októberben is valamelyest meghaladta az 50 pontot, de előtte tíz hónapon át az alatt mozgott. 
    Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát.
    Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint elemzők arra számítanak, hogy decemberben éves összehasonlításban 4,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. Ilyen nagy mértékű visszaesést utoljára 2009 májusában jegyeztek fel. 
    Korainak bizonyult az orosz kormány azon reménye, hogy júniusban elérte mélypontját a gazdaság. Bár a GDP négy egymást követő hónapban is növekedett, novemberben megfordult az irány, az előző hónaphoz képest ismét csökkent, 0,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 4 százalékra gyorsult a visszaesés üteme az októberi 3,7 százalékról. 
    December végére még rosszabbra fordult a helyzet: a kőolajárak zuhanásával párhuzamosan a rubel árfolyama erősen gyengült, a fogyasztás pedig rekord mértékben csökkent. Szerdán tovább esett a rubel árfolyama, és tavaly december óta először már több mint 73 rubelt kellett adni egy dollárért. A moszkvai tőzsde devizakereskedésében délelőtt a dollár 73,023 rubelen, az euró pedig 79,899 rubelen forgott, több mint 1 százalékkal gyengült az orosz fizetőeszköz.