Gedeon napja van. | 2024.03.28

NFM: csak a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolt új utakkal bővül az e-matrica rendszer

2015-12-30 13:30:34

 Mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba bekapcsolt utakkal bővül 2016 január elsejétől a személyautók számára díjköteles útszakaszok köre, az e-matrica rendszer más módon nem változik - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel.

    A közleményben hangsúlyozzák, hogy a nyáron megjelent jogszabály-módosítás szerint az M43 autópálya makói csomópont és az országhatár közötti szakasza és az M85 autóút nem díjmentes többé.
    További gyorsforgalmi szakaszokon azonban, így az M86 autóúton és az M9 autóúton a személyautók után nem kell használati díjat fizetni, ebben 2016-ban sem várható változás.
    Az NFM emlékeztetett, hogy az autósok a megszokott matricatípusokból válogathatnak változatlan árakon, a tarifák nem emelkednek a tehergépjárművek számára sem. A sztrádákon közlekedő autósok az olcsó és népszerű megyei matricákkal jövőre is hozzávetőleg egy havi matrica díjáért használhatják egész évben egy-egy megye teljes gyorsforgalmi hálózatát. 
    A tavaly megvásárolt éves országos és megyei matricák érvényességi területükön 2016 január végéig biztosítanak úthasználati jogosultságot - olvasható a tárca közleményében.