Auguszta napja van. | 2024.03.29

Spanyolország-környezet-erdőtűz Az eső vetett véget az Észak-Spanyolországban egy hete pusztító erdőtüzeknek

2015-12-29 14:05:41

 

Az eső vetett véget az Észak-Spanyolországban egy hete pusztító erdőtüzeknek - közölték a hatóságok kedden.

    A legsúlyosabb helyzettel Kantábriában kellett szembenézniük a tűzoltóknak, ahol hétfő délutánra több mint 80 különböző helyen lángoltak az erdők. Az eső gyakorlatilag az utolsó pillanatban érkezett, még mielőtt kritikussá vált volna a helyzet.
    A térségben az elmúlt hat nap alatt összesen 200 tűzesetet regisztráltak, ezekből mára egy sem aktív, de több érintett terület még parázslik, ezért a tűzoltók továbbra is dolgoznak. Az elmúlt egy hétben 700 ember vett részt az oltási munkálatokban.
    Kantábria erdőtüzektől mentes - közölte honlapján a helyi kormányzat, és tudatta azt is, hogy a biztonság kedvéért egyelőre fenntartja a készültséget. A helyi kormány beszámolt arról is, hogy a lángok 2000 hektárnyi "rendkívüli ökológiai értékkel bíró" területet pusztítottak el.
    Az esőnek köszönhetően Asztúriában és Navarrában is sikerült megfékezni az erdőtüzeket, amelyek mind magasan fekvő hegyvidékeken csaptak fel, lakott területet nem veszélyeztetve.
    A hatóságok közlése szerint a téli időszakban szokatlan erdőtüzeket az évszakhoz képest meleg és nagyon szeles időjárás, a levegő alacsony páratartalma, valamint az eső hiánya okozta.
    A spanyol agrártárca adatai szerint ebben az évben mintegy 54 ezer hektárnyi területen égett az erdő a dél-európai országban. A legtöbb gondot a nyári időszakban okozták az erdőtüzek. 2014-ben 46 ezer hektárt, 2013-ban 61 ezer hektárt pusztítottak el a lángok Spanyolországban.