Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2015-12-28 15:24:55

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Jelentős változás kezdődött a kontinens időjárásában. Európa északi felén a nyugatról keletre vonuló ciklonális rendszereket nagytérségű skandináv anticiklon váltja fel. Ennek peremén sarkvidéki eredetű hideg levegő halad délkelet, kelet felé. A Skandináv-félszigeten, az Ural előterében már nagy területen napközben is fagyos a levegő, helyenként a hőmérséklet nem emelkedik -10 fok fölé. Még mindig kellemesen enyhe az idő azonban Európa déli, délnyugati részén, ahol délután 15, 20 fok közötti a hőmérséklet, sőt Dél-Spanyolországban ennél is melegebb van, ott 21, 22 fokot is mérnek. Az említett hideg levegő a közép-európai térség időjárását is átalakítja. Az eddigi nyirkos, párás, ködös idő megszűnik, a hideg, száraz levegő hatására egyre nagyobb területen süt ki a nap. A Kárpát-medencében ez a folyamat már kedd estig elkezdődik, a medence északkeleti harmadán kitisztul az idő, de ezzel egyidejűleg több fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk.
    
    Várható időjárás kedd estig
    ---------------------------
    Estétől a derült területeken köd vagy alacsonyszintű felhőzet képződik, országszerte borult, párás, a Dunántúlon több helyen ködös időre számíthatunk. Északkeleten éjszaka helyenként kisebb eső is előfordulhat. Kedden északkelet felől egyre nagyobb területen süt ki a nap, délen, a Dunántúl nyugati felén azonban estig nagyrészt borult marad az ég, párás a levegő, ott néhol még szitálás is lehet. Kedden az Északi-középhegység térségében és az Alföldön megélénkül az északkeleti szél. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 2 és 7 fok között valószínű.