Emma napja van. | 2024.04.19

Jobbik: hozzák nyilvánosságra a TV2 megvásárlásának hitelszerződéseit!

2015-12-28 11:58:20

 

A Jobbik azt követeli, hogy az állami bankok hozzák nyilvánosságra azokat a hitelszerződéseket, amelyeket a TV2 megvásárlásával összefüggésben kötöttek Andy Vajna filmipari kormánybiztossal.

 

    Novák Előd, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján "Orbán Viktor kétkarú rablójának" nevezte Andy Vajnát, aki szerinte "állami támogatásból építheti a Fidesz médiabirodalmát".
    Az Eximbank 6,7 milliárd forintos hitele mellett sajtóhírek szerint a szintén állami tulajdonban lévő MKB is több milliárd forinttal járulhatott hozzá a TV2 megvásárlásához - fejtette ki, hozzátéve, hogy az MKB banktitokra hivatkozó, perrel történő fenyegéseit beismerő vallomásnak tartja.
    Novák Előd szerint joggal gondolható, hogy Andy Vajna azért fordult állami pénzintézetekhez, mert a piacinál kedvezőbb feltételeket kapott. A jobbikos képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy olyan cég kap több milliárd forint értékben kedvezményes hitelt, amelynek 2012-es alapítása óta nem volt bevétele, miközben a kis magyar vállalkozások sokkal kisebb összegben sem kaphatnak hasonó feltételekkel hitelt.
    "Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem a kétkezi dolgozók barátja, hanem a strómanjának, Andy Vajnának és más narancsbáróknak a barátja" - fogalmazott Novák Előd, aki szerint ezért lehet Andy Vajna "az év nyertese".
    Az ellenzéki politikus azt is mondta, hogy Andy Vajna kaszinói pénzmosodaként is üzemelhetnek, az adóhatóság ugyanis azokat nem ellenőrizheti online pénztárgépek segítségével. Novák Előd megjegyezte, a kaszinók az idén a tavalyi 3 milliárd forintnál is nagyobb nyereségre tehetnek szert, amit szerinte "ki tudja mekkora adózatlan jövedelem" egészíthet ki.