Auguszta napja van. | 2024.03.29

Merényletek Párizsban - Újabb gyanúsítottat tartóztattak le Brüsszelben

2015-12-24 14:03:17

 

Újabb, immár a kilencedik gyanúsítottat tartóztatták le Brüsszelben a Párizsban elkövetett terrortámadásokban való aktív részvétel vádjával - közölte a belga főügyészség csütörtökön a La Libre Belgique, francia nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint.

 

    A brüsszeli Schaerbeek városrészben, az északi pályaudvar közelében kedden teljes titoktartás mellett végrehajtott rendőrségi akció során elfogott gyanúsított a novemberi párizsi terrortámadások elkövetőinek köréhez tartozhat - tájékoztatott Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője.
    A nyomozás és a rendőrségi akció részleteit nem ismertető tájékoztatás szerint az 1985-ben született gyanúsított, Abdoullah C. belga állampolgár közvetlenül a támadások után kapcsolatba lépett a párizsi kávéházak vendégeire tüzet nyitó Abdelhamid Abaaoud unokatestvérével.
    Hasna Ait Boulahcen a támadásokat követően néhány nappal vitte el Abdelhamid Abaaoudot Saint-Denis-be, Párizs jobbára bevándorlók által lakott északi külvárosának egyik lakásába. A rendőrség november 18-án rajtuk ütött, az akcióban rajtuk kívül egy, a lakásban tartózkodó, azonosítatlan fiatalember is életét vesztette.
    Eric Van Der Sypt úgy tájékoztatott, hogy az eddigi nyomozati eredmények szerint valószínűleg nem a kedden letartóztatott gyanúsított utalt 750 eurót közvetlenül a támadásokat követően egy brüsszeli bankon keresztül Hasna Ait Boulahcen számlájára.
    A rendőrségi akció a november 13-i párizsi merényletsorozattal kapcsolatos nyomozás keretébe illeszkedik, de nem azért mozgósították a különleges alakulatot, mert a vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot remélték volna elfogni.
    A kilencedik gyanúsított kihallgatásával kapcsolatban csütörtök délutánra ígért tájékoztatást a belga főügyészség - írta a La Libre Belgique.

http://www.lalibre.be/actu/belgique/attentats-de-paris-un-9e-suspect-arrete-en-belgique-567baf3b3570b38a57c7e952