Emma napja van. | 2024.04.19

Újabb késeléses merényletek történtek Jeruzsálemben

2015-12-23 16:28:16

 

Egy izraeli életveszélyesen, két másik súlyosan megsérült, két palesztin merénylőt lelőttek a jeruzsálemi óvárosnál történt legújabb, szerdai merényletben.

 

    Két palesztin fiatal az óváros Jafó kapujánál késsel a járókelőkre támadt, majd a környéken tartózkodó határőr katonanők rájuk lőttek. Az egyik merénylőt azonnal megölték, társa később halt bele sebesülésébe. Az első helyszíni szemléből úgy tűnik, hogy az egyik izraeli áldozat életveszélyes sérülését is a biztonságiak eltévedt lövedéke okozta.
    A fiatal támadóknál nem voltak iratok, de palesztin források szerint mindketten a Jeruzsálem melletti kalandiai menekülttábor huszonegy éves lakói voltak, és az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint legalábbis az egyikük már volt izraeli börtönben.
    Az izraeli sérülteket, és a sérüléseibe később belehaló egyik késelőt jeruzsálemi kórházakba szállították.
    Miki Rózenfeld, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy - különösen az óváros környékén - megerősített biztonsági intézkedésekkel készülnek a karácsonyi ünnepekre, a városba ezekben a napokban várható turisták és zarándokok fogadására.
    Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.
    A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az amiatti elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.