Auguszta napja van. | 2024.03.29

Aláírásgyűjtés kezdődik Lengyelországban az alkotmánybíróságról szóló törvény miatt

2015-12-23 14:12:58

 

A Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) civil szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett szerdán, mellyel a lengyel alkotmánybíróságról szóló törvényhez készített saját módosításához szerezné meg a parlamenti előterjesztéshez szükséges támogatást; a kezdeményezés párhuzamos a parlamentben heves viták közepette zajló törvényhozói folyamattal.

 

    A november közepén a Facebook közösségi oldalon alapított, a Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilap környezetéhez kapcsolódó KOD az utóbbi hetekben több lengyel városban szervezett tüntetéseket az új jobboldali kormány ellen. A tiltakozásokat mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása miatt szervezték. 
    A KOD azt követően hirdette meg újabb kezdeményezését, hogy a szejm ismét módosította az alkotmánybíróságról szóló törvényt, melyet várhatóan a szerdán ez ügyben tárgyaló szenátus, majd az államfő is jóváhagy. A kedd este megszavazott törvénymódosítás kulcseleme, hogy a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében, kétharmados többséggel hozhatna érvényes határozatokat. Ez lehetetlen anélkül, hogy a hivatalban lévő 10 bíró mellett azok az újonnan megválasztott bírák is munkába álljanak, akiknek a beiktatását jelenleg az alkotmánybíróság nem ismeri el, így nem is vesznek részt a tárgyalásokon.
    A KOD törvénymódosítási javaslata ezzel szemben csak 10 bíró jelenlétére szabná a kvórumot, s a bírák egyszerű többséggel döntenének. A bírói testület tagjait a szejm nem abszolút, hanem minősített - kétharmados - többséggel választaná. 
    Az utóbbi megoldást a lengyel alsóház harmadik legnagyobb frakcióját alkotó Kukiz´15 mozgalom által kedden előterjesztett javaslat is tartalmazta, az abszolút többséggel bíró kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) azonban elvetette ezt. 
    A lengyel jog lehetővé teszi a civil törvényjavaslatok előterjesztését, a benyújtáshoz legalább 100 ezer aláírás szükséges. Az előterjesztés nem vonatkozhat alkotmánymódosításokra és az állami költségvetésre.
    Az alkotmánybíróságért folyó harc már az októberi parlamenti választások előtt megkezdődött, amikor az előző parlament a ciklus végén törvénymódosítással öt új bírót választott a 15 tagú testületbe. A parlamenti választások nyomán hivatalba lépett új kormány azonban ezt alkotmányellenesnek minősítette, Andrzej Duda elnök pedig az új szejm által megválasztott 5 másik alkotmánybírót nevezte ki. Közben az alkotmánybíróság az előző kormány alatt megválasztott alkotmánybírák közül háromnak a megválasztását alkotmányosnak találta.
     A 15 tagú lengyel alkotmánybíróság tagjait 9 évre választja meg a szejm. A testület 15 tagja közül tízet az előző, a PO vezette kormány, ötöt pedig a jelenlegi PiS-kormány alatt választottak meg. A PiS-nek a parlament mindkét házában többsége van, Andrzej Duda elnököt is a párt jelöltjeként választották meg. Így csak az alkotmánybíróság lehetne a kormány hatékony ellensúlya.