Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését

2015-12-22 11:47:31

 Magyarország elvárja, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését - szögezte le Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

    A külügyi tárca vezetője a soros EU-elnök Luxemburg kül- és európai ügyek miniszterének a Tageblatt on-line oldalának adott interjújára reagált, amelyben Jean Asselborn Lengyelországot és Magyarországot kritizálja.     Szerinte a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatást korlátozzák Lengyelországban, és ez őt már egyenesen a Szovjetunióra emlékezteti. Értelmezésében az új lengyel kormány parlamenti abszolút többségét a média és az alkotmánybíróság feletti ellenőrzésre használja, és véget vet a hatalmi ágak szétválasztásának. Asselborn szerint azonban pozitív jelenség, hogy a lengyel lakosságban még erős az ellenállás, nem úgy, mint Magyarországon, ahol Orbán Viktor kormánya évek óta hasonló politikát folytat - idézte fel a KKM.
    Szijjártó Péter felhívta Jean Asselborn figyelmét, hogy "a demokrácia az emberekről szól, akkor is, ha ez a luxemburgi külügyminiszternek nem tetszik".     A miniszter szerint a magyar emberek munkájának eredménye, hogy "Magyarország a gazdasági összeomlás állapotából öt év alatt az EU legjobbjai közé verekedte magát". 
    Ezért  a magyarok tiszteletet érdemelnek, és nem bírálatot. A magyarok egyértelműen állást foglaltak az illegális bevándorlással kapcsolatban is, elutasítják azt. "Elvárjuk, hogy senki ne akarjon ezért bosszút állni" - szögezte le Szijjártó Péter, aki egyúttal felszólította a luxemburgi külügyminisztert, hogy "ne kritizálja a magyar embereket!". 
    "Végezetül azt javasoljuk a luxemburgi külügyminiszternek, hagyja, hogy Magyarország sorsáról a magyarok, Lengyelország sorsáról pedig a lengyelek döntsenek" - olvasható a KKM közleményében.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó