Gedeon napja van. | 2024.03.28

Világszínvonalú lett a megújult kazincbarcikai szennyvíztisztító telep

2015-12-21 13:49:29

Kazincbarcika - Az Európai Unió támogatásával és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával tavaly szeptember 8-a óta zajlott a kazincbarcikai szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A létesítmény modernizációjára és a hozzá kapcsolódó fejlesztésekre több mint kétmilliárd forintot fordított a kedvezményezett, azaz a település önkormányzata.

A projekt sajtónyilvános zárórendezvényére december 21-én került sor a kazincbarcikai Mezey István Művészeti Központban, ahol a kedvezményezett képviseletében Szitka Péter polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket.
- Kazincbarcika város életében fontos mérföldkő a szennyvíztelep technológiai fejlesztésének befejezése, hiszen az ötvenes évek végén épült létesítmény felújítására hatalmas lakossági igény mutatkozott - fogalmazott Szitka Péter. - A kellemetlen szaghatások hosszú évek óta mindenkit zavartak, így a városvezetésnek egyik kiemelt célja volt, hogy a mai kornak megfelelő technológiai fejlesztésre pályázzon. A sikeres pályázat jóvoltából mára elmondhatjuk: minden olyan létesítményt, ahol gáz képződhetett, lefedtek, így az elhasznált levegő csak egy szagkezelő rendszeren keresztülhaladva kerülhet a légtérbe - szögezte le a városvezető, aki hangsúlyozta: a több mint kétmilliárd forintos beruházás nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is jelentős projekt. A polgármester egyúttal köszönetet mondott minden szakembernek, aki áldozatos munkájával segítette a szennyvíztelep korszerűsítésének szerteágazó munkáját.
A zárórendezvényen az üzemeltető Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. részéről Molnár Attila műszaki igazgató mondott köszöntőt, hárman pedig projektbemutatót tartottak. A projektmenedzsment szervezet képviseletében Novák Péter projektmenedzser; a kivitelezésért felelős INDI 2014 Konzorcium konzorciumvezető cégének, azaz a Diamit Zrt.-nek a részéről Mantlik Péter cégvezető; az Inwatech Kft. képviseletében pedig Lorx Viktor igazgató, felelős technológiai tervező prezentált.
A zárórendezvény állófogadással zárult, ahol Szitka Péter polgármester mondott pohárköszöntőt.

A szennyvíztisztító telep modernizációjára azért volt szükség, hogy a szennyvíztisztító telepről elfolyó tisztított szennyvíz minőségét és a fertőtlenítő rendszer hatékonyságát javítsák; a rothasztó tornyok technológiáját korszerűsítsék és optimalizálják a biogáz újrahasznosítását.
A projekt során egy rendkívül korszerű, ún. ContiSeq technológiájú, eleveniszapos biológiai tisztító létesült, mely igen magas tisztítási hatásfokkal rendelkezik, ugyanakkor kategóriájában a legalacsonyabb energia-felhasználással képes üzemelni. A biológiai tisztítás teljes körű nitrifikációval, denitrifikációval és részleges biológiai foszforeltávolítással valósul meg. Külön technológiai elemek létesültek a csapadékvizes többlethozamok kezelésére, tározására.
A szennyvízvonalon új átemelő, rács-homokfogó gépház, TFH-fogadó létesítmény, előülepítő és biológiai tisztító műtárgy épült, és átalakult a tisztított szennyvíz fertőtlenítője is. A tisztított szennyvíz folyamatos vízminőség-ellenőrzéséhez a fertőtlenítő műtárgyba új analizátort építettek be.
A szennyvíztisztítás során keletkező iszapok kezelésére új homogenizáló, gépi iszapsűrítő, különleges kialakítású új Inwaferm rothasztó, valamint új iszapvíztelenítő berendezés létesült.
Az iszaprothasztás során keletkező biogázt a telep hő- és energia-ellátásának részleges fedezésére használják majd, ehhez új kénmentesítő-biogázkezelőt, biogázpuffert, továbbá új gázmotort és biogáz-tüzelésű kazánt is telepítettek.
A munkálatok közben az elavult, nem hasznosítható gépeket, berendezéseket, építményeket lebontották. A szennyvíztelep vagyonelemei közé tartozó épületek részleges felújítására is sor került.
A szennyvíztisztítás és iszapkezelés folyamán keletkező szaghatások miatt az összes potenciális szagforrást lefedéssel és szagelszívással látták el. Az elszívott levegőt az új rendszerben biofilteren kezelik.
A szennyvíztisztító telepen keletkező melléktermékeket - rácsszemetet és homokzagyot - az üzemeltetési engedély szerint megadott módon helyezik el a Sajókazai Hulladékkezelő Centrumban, a primer és fölös iszapot a rothasztást és víztelenítést követően szintén a centrum lerakójában komposztálják.
A központi irányító épületben a projekt céljához kapcsolódó, nem engedélyköteles felújítási munkákra került sor; valamint folyamatban van egy kombinált csatornatisztító gépjármű beszerzése is.
A projekt keretében Kazincbarcikán összesen négy helyen - az Alkotmány utcában, a Balassi Bálint utcában, a Gorkij utcában, a Vadvirág utcában - összesen 1588 méter hosszúságú új, KG PVC-anyagú gravitációs csatornahálózatot építettek ki. A város egyéb pontjain - összesen 11 helyszínen - a műszakilag elavult csatornaszakaszokat rekonstruálták.
A korszerűsített szennyvíztisztító telep, - ahol szeptember 11-e óta már zajlik a hat hónapos próbaüzem -, valamint a meglévő és újonnan kiépített csatornaszakaszok működtetését a jelenlegi üzemeltető, vagyis az ÉRV ZRt. végzi.
Mindezek mellett létrehoztak egy látogatóközpontot, ehhez kapcsolódva felújították és kibővítették a parkolót, illetve elvégezték az irodaépület teljes hőszigetelését, színezését.
A Múcsonyi, valamit a 26-os út mentén a városképhez sokkal jobban illeszkedő gabion-fakerítést építettek; továbbá kicserélik a már meglévő belső útburkolatot, sőt az új műtárgyak környéke is teljesen új útburkolatot kap.

Projekt azonosító száma: KEOP-1.2.0/09-11-2012-0030
Projekt címe: Kazincbarcika Város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése és kapcsolódó fejlesztések
Kedvezményezett: Kazincbarcika Város Önkormányzata, 3700 Kazincbarcika, Fő tér 4.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 2 110 536 932 Ft
Támogatási intenzitás: 91,6560%

Bővebb információ: Kazincbarcika Város Önkormányzata, illetve Barcika Art Kft.
Telefonszám: 06-48/514-700 (önkormányzat), 06-48/510-220 (Barcika Art)
E-mail:hivatal@kazincbarcika.hu, titkarsag@barcikaart.hu
Web:www.kazincbarcika.hu, www.szennyviz.barcika.hu/, www.szechenyi2020.hu