Gedeon napja van. | 2024.03.28

Önkormányzat-fejlesztés-EU Lezárult a nagykanizsai belváros rekonstrukciójának második üteme

2015-12-21 10:42:42

 

Megújult a nagykanizsai belváros kétharmada a két évvel ezelőtt lezárt fejlesztésekkel és a most befejezett második ütemmel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hétfőn a városban.

    Cseresnyés Péter a 725 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult belvárosi rekonstrukció második ütemének átadásával kapcsolatban egyebek mellett arról beszélt, hogy a több évvel ezelőtt megfogalmazott terveknek megfelelően egyre szépül a dél-zalai város.
    A Fő utca nagyobb részének most befejezett átalakításával együtt az ott dolgozó vállalkozók számára az önkormányzat fejlesztési támogatást is biztosított, így egyre inkább visszatérhet az élet a belváros utcáira, tereire - jelentette ki Nagykanizsa és a térség fideszes országgyűlési képviselője.
    Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a Fő utca autós forgalma az eddigi két-két sáv helyett egy-egy sávra szűkült, de ezzel kerékpárút, szélesebb gyalogosterület és vendéglátóipari teraszok kialakítására nyílt lehetőség. Az utca teljes hosszában kicserélték a víz- és szennyvízvezetékeket is, továbbá új közvilágítási rendszert építettek ki.
    Néhány hete már átadták a beruházás részeként az Eötvös téren elkészült új játszóteret és a járási hivatal előtt felújított térszakaszt - tette hozzá.
    A beruházásról készült írásos összegzés szerint 725 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával készült el a fejlesztés. A Fő utcát teljes szélességében és egyelőre 522 méter hosszan újították fel, illetve lezárták az onnan induló Ady utca egy részét, amelyből később sétálóutca alakítható ki.
    Horváth István projektmenedzser az MTI kérdésére elmondta: a Fő utca még be nem fejezett - mintegy 150 méteres, csak egy sávon használható - szakaszának felújítása várhatóan fél évben belül lezárul, addig érvényben maradnak a beruházás miatt bevezetett terelések és korlátozások. Egy esetleges harmadik fejlesztési ütem, illetve a vállalkozók igénye alapján dönthetnek arról, hogy az Ady utca lezárt szakaszát sétálóutcává alakítják-e, de arról is további döntés szükséges, hogy a most elkészült belvárosi kerékpárutat miként kötik össze a kiskanizsai városrész felé vezető szakasszal.
    A nagykanizsai belváros rekonstrukciójának második ütemével együtt avatták fel a Ligetváros szociális célú rehabilitációját szolgáló, összesen 412,5 millió forint európai uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházást. Ennek keretében felújítottak 24 szociális bérlakást, energetikai korszerűsítést végeztek a városi uszodában, 127 méter hosszan új, közvilágítással ellátott járdaszakaszt építettek, 580 méter hosszan pedig új kerékpárutat alakítottak ki, továbbá 10 térfigyelő kamerát helyeztek el a ligetvárosi településrészen.