Gedeon napja van. | 2024.03.28

Külpolitika-minisztérium Illegális bevándorlás - Szijjártó: az osztrák kancellár nem látja a különbséget a szolidaritás és az ostobaság között

2015-12-20 16:41:58

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Werner Faymann osztrák kancellár nem látja a különbséget a szolidaritás és az ostobaság között.

    A tárcavezető ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Werner Fayman az ORF politikai vitaműsorának, illetve az Österreich című ingyenes napilapnak adott interjút a migrációval kapcsolatban.
    Szijjártó Péter szerint a szolidaritás az, ha a bajba jutott embereknek segítenek abban, hogy a hazájukhoz közel, emberhez méltó körülmények között tudjanak élni, és a konfliktus lezárása után folytathassák az életüket a szülőföldjükön. Az ostobaság pedig - folytatta - az, ha valaki százezreket, milliókat akar ellenőrizetlenül Európába hozni, pedig már mindenki láthatja, hogy sem az európaiak, sem a migránsok "nem azt kapják, amire számítottak".
    A miniszter hozzátette: osztrák kancellár "szokás szerint" hazugságokat állít Magyarországról, és uniós országok elvtelen zsarolásával próbál még több bevándorlót behozni Európába, és a kötelező betelepítési kvóta szerint szétosztani.
    Werner Faymann az Österreich című lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy álláspontja szerint a "jószándékúak koalíciója" a megoldást keresi, a visegrádiak viszont eddig rendre elutasították a javaslatokat. Az osztrák közszolgálati ORF politikai vitaműsorában azt mondta, szerinte a jövőben minden érkezőt a külső fogadó központokban kell regisztrálni, majd a menedékre jogosultakat az EU-tagállamok között elosztani. Ez azonban akkor működik, ha minden országban egyformák az eljárások és az ellátások.