Emma napja van. | 2024.04.19

Szlovén népszavazás az azonos neműek házasságáról szóló törvény eltörléséről

2015-12-20 12:21:53

 

Népszavazást tartanak Szlovéniában vasárnap az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező törvény eltörléséről.

 

    A 90 fős ljubljanai parlament még márciusban 51 igen szavazattal 28 ellenében megszavazta a törvényt, amely egyben megteremtette az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is. A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy népszavazást kezdeményezzenek a törvényről.
    A referendumnak az a célja a kezdeményezők szerint, hogy az emberek véleményt mondhassanak arról, támogatják vagy nem az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát.
    A szervezet aktivistáinak rekordidő alatt sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. Szlovéniában 35 nap alatt legkevesebb 40 ezer aláírást kell összeszedni ahhoz, hogy referendumot írjanak ki a parlamentben már elfogadott törvény visszavonásáról.
    Jogvédő szervezetek azzal érveltek, hogy emberi jogi kérdésekről nem népszavazással kellene dönteni, az alkotmánybíróság azonban végül a referendum kiírása mellett döntött.
    A törvény visszavonásához nem elegendő a többség voksa, hanem arra is szükség van, hogy a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazópolgár nemet mondjon a törvényre.
    A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Szlovéniában a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, 40 százaléka pedig ellenzi az azonos neműek házassághoz való jogát. 
    A népszavazást nagy figyelemmel kísérik egész Európában. Amennyiben a törvény veszi a referendum jelentette akadályt, Szlovénia lesz az első kelet-európai ország, amely legalizálja az azonos neműek házasságát. 
    Az Európai Unióban Hollandiában, Belgiumban, Svédországban, Portugáliában, Spanyolországban, Dániában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban és Írországban legális az azonos neműek házassága, ezt az utóbbi országban népszavazáson hagyták jóvá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó