Emma napja van. | 2024.04.19

Spanyol választások - Megkezdődött a szavazás

2015-12-20 09:21:07

 

Spanyolországban vasárnap reggel 9 órakor megnyitottak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött a spanyol demokrácia történetének 12. parlamenti választása.

 

    A választások előtt nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások egybehangzóan a konzervatív Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE), a magát középpártnak nevező Ciudadanos (Állampolgárok) és a radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) sorrendjét vetítik előre.
    Az országban 36,5 millió szavazásra jogosult polgárt voksolhat. A szavazás 350 parlamenti és 208 szenátusi képviselői hely sorsáról dönt. A szavazásra jogosultak közül 1,8 millióan voksolhatnak külföldön. 
    A szavazóhelyiségeket hivatalosan este 20 órakor zárják, de ahol szükséges, meghosszabbíthatják a nyitva-tartást, mert a Metroscopia közvélemény-kutató cég felmérése szerint rendkívül nagy, 79 százalékos részvétel várható.
    A választásokat komoly biztonsági intézkedések mellett rendezik meg, a belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte 91 702 rendőr felügyel a rendre. Spanyolországban emelt szintű terrorvédelmi készültség van érvényben június 26. óta, az aznap elkövetett tunéziai, kuvaiti és franciaországi terrortámadások miatt: Tunéziában legkevesebb harminchét halálos áldozatot szedett egy fegyveres támadás két szálloda ellen, Franciaországban lefejeztek egy vállalkozót, Kuvaitban pedig huszonöten haltak meg egy mecset elleni öngyilkos merényletben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó