József napja van. | 2024.03.19

Orbán Viktor interjúja cseh napilapban: az európai politikából "kikerültek a józan ész megfontolásai"

2015-12-19 10:39:29

 Az európai politikából már hosszabb ideje "kikerültek a józan ész megfontolásai" - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök a Lidové Noviny című cseh napilapnak adott interjúban, amelyet az újság szombaton tett közzé.

    "Egy olyan zárt, ideologikus burokban ül ma az európai politikai elit, amelynek alig van kapcsolata a valósággal." A migrációs válság "lakmuszpapírként mutatta ki a bajt" - mondta a kormányfő.
    Hozzátette, örül annak, hogy "Európa lassacskán magára talál, és a józan ész talajáról kezdi nézni ezt a problémát". "Európának fel kell adnia az öngyilkos hajlamokat, és talpra kell állnia" - fogalmazott.
    A magyar kormányt a migrációs politikája miatt érő bírálatok egyik okát Orbán Viktor abban jelölte meg, hogy "a mainstream európai elit minden új dologra ideologikusan reagál". Egy másik ok szerinte az, hogy az Európába érkező bevándorlók, miután megkapták az állampolgárságot, túlnyomó többségben baloldali szavazók lettek. "Élünk a gyanúperrel, hogy egy titkos vagy be nem vallott szavazóimport is történik Európában" - tette hozzá.
    A kormányfő szerint az elmúlt évek válságaival kapcsolatban Európának fel kell tennie a kérdést, hogy miért veszítette el előrejelző képességét, és miért nem jöttek létre európai stratégiák ezekre a problémákra. Az európai politikát meg kell újítani - jelentette ki.
    Az interjúban Orbán Viktor annak a nézetének is hangot adott, hogy Európa jelenleg nem foglalkozik olyan kérdésekkel, amelyek a gyökereit érintik, vagyis keresztény tradícióit és a nemzetekhez köthető tradícióit. "Európa elfelejtette, hogy ki is ő, mi is ő valójában, és mik az igazán lényeges dolgok" - fogalmazott. "Egy öntudattal, önérzettel és önazonossággal rendelkező Európára van szükségünk ahhoz, hogy erősek lehessünk újra" - mondta.
    David Cameron brit miniszterelnöknek az uniós alapszerződések módosítását kezdeményező leveléről szólva úgy vélte, annak egyik kiváltó tényezője, hogy felbomlott az egyensúly az EU nemzetek feletti elemei és az uniót alkotó nemzetállamok között, az utóbbiak rovására. A brit kormányfőnek igaza van abban, hogy meg kell vizsgálni, "hol tévesztettünk irányt", és ez magával hozhatja akár az uniós alapszerződések felülvizsgálatát is - fejtette ki Orbán Viktor.
    Mint elmondta, 2016 februárjában, a visegrádi együttműködés létrejöttének 25. évfordulóján Csehország útnak indít egy kezdeményezést, amelynek keretében a kontinens népei együtt gondolhatják át, hogy hol tart ma Európa. "Az a célunk, hogy a közös gondolkodás eredményeképpen kerekedjen ki mindebből egy vízió" - mondta. Hozzátette: meg kell vitatni például azt a problémát, hogy a migránskérdés kezelését Brüsszel magához akarja vonni. Fontos téma lehet a kormányfő szerint az is, hogy ha egy tagállam nem tartja be az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni szerződést, "akkor azt zárjuk ki, vagy pedig szorítsuk rá, hogy betartsa". Érdemesnek tartaná felvetni azt a kérdést is, "hogy helyes döntés volt-e az európai alapszerződésekből kihagyni a szellemi gyökerekre, a keresztény alapokra való utalást".
    "Őrült és veszélyes gondolatnak" nevezte a miniszterelnök a nemzetek nélküli Európa és egy Európai Egyesült Államok létrehozásának gondolatát. A migrációs kérdésben mutatott reakciók alapján azonban úgy vélte, az európai emberek képesek lesznek arra, hogy "megvédjék magukat és a kontinenst ezzel a gondolattal szemben".
    Visszautasította azt a - szavai szerint - létező, de lassan megszűnő megközelítést, hogy a közép-európai országoknak hálásaknak kell lenniük a kapott forrásokért, és cserében "csendben maradniuk". Kijelentette: ha ma a régió országai nem teljesítenének ilyen jól, akkor az EU-ban nem gazdasági növekedés lenne, hanem recesszió. "Ezek az országok a rendelkezésükre bocsátott forrásokat jól építik be a gazdaságaikba, jól használják fel, ma mi vagyunk az európai gazdaság húzóereje. (...) Kvittek vagyunk, nincs mit egymás szemére hányni" - mondta.
    Orbán Viktor ismét elutasította a migránsok kvóták szerinti elosztását az EU-tagállamok között. "Nem lehet megmondani egy nemzeti közösségnek kívülről, hogy neki együtt kell élnie valakivel, akivel nem akar együtt élni" - fogalmazott.
    Nézete szerint a korábbi európai bevándorlások időszakának tapasztalatai azt mutatják: a befogadó országok azt várták, hogy munkaerőt nyernek, de nem munkaerőt, hanem "embereket" kaptak. "Nem lehet csak az izomerejüket figyelembe venni, mert az egész embert fogjuk megkapni a maga kulturális identitásával, a vele való együttélési problémával, azzal a ténnyel, hogy ők egyáltalán nem tekintik követendőnek az európai életfelfogást" - tette hozzá. Ma Európában - mondta - azokban az országokban, ahol nagy számban vannak kívülről érkezettek, mindenhol párhuzamos kultúrák alakultak ki, ezzel szemben Közép-Európának az egyik legnagyobb előnye, hogy nincsenek ilyen párhuzamos társadalmak, s ez egyben a régió versenyelőnye is lesz a jövőben.
    A miniszterelnök szerint embercsempészek, emberi jogi aktivisták és a bevándorlást támogató politikusok "bizarr koalíciót" alkottak azzal, hogy "nem egyszerűen csak beengedik a bevándorlókat, hanem ők szállítják be őket".
    Orbán Viktor a jövőre vonatkozóan úgy vélekedett, hogy a migrációs hullámot a tél nem fogja megállítani. Hozzátette: úgy látja, egyelőre a nemzeti megoldások működnek a migráció kezelésében, közös európai megoldás nincs.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány