József napja van. | 2024.03.19

Népbetegség a csípőízületi kopás

2015-12-19 09:41:19

 

Civilizációs népbetegség a csípőízületi kopás - írja a szombati Magyar Nemzet.

 

    A napilapnak a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikájának igazgatója arról beszélt, hogy negyvenöt év felett gyorsul a genetikailag beprogramozott sejthalál a porcállományban. A felnőttkori elsődleges csípőízületi kopás pedig a genetikailag kódolt sejthalál következménye. Ez a betegség a rómaiaknál - ahol 26 év volt az átlagéletkor - ismeretlen volt, de ez a kórkép mára népbetegség lett. Így az előrejelzések szerint ez a betegség egyre többeket érint majd. 
    Természetesen a külső körülmények - például a túlsúly és más deformáció megjelenése a csípőízületben - is szerepet játszanak abban, hogy a szóban forgó betegség széles körben elterjedt. A 65-75 éves korcsoportban a népesség 70 százalékának van valamilyen ízületi kopása. Az életmód megváltoztatása - például a mozgás, illetve a kiegyensúlyozott étrend - segíthet abban, hogy minél később jelentkezzenek az ízületek kopásának jelei.
    Sok esetben azonban a műtét elkerülhetetlen. A műtétet alapos kivizsgálás előzi meg. A beavatkozást 6-9 napos kórházi bennfekvés, majd rehabilitáció követi. A protézis beültetéssel az életminőséget jelentős mértékben javítani lehet, ami 15-20 évnyi panaszmentességet is jelenthet a paciens számára - írja a Magyar Nemzet.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány