József napja van. | 2024.03.19

Magyarország-Lengyelország-kitüntetés Rangos lengyel kitüntetést kapott Latorcai János

2015-12-18 16:51:57

 

A lengyel köztársasági elnök az egyik legrangosabb lengyel elismeréssel, a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjével tüntette ki Latorcai Jánost, az Országgyűlés alelnökét. A kitüntetést Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke nyújtotta át ünnepség keretében pénteken a budapesti lengyel nagykövetségen.

    A laudációban elhangzott, hogy Latorcai János az Országgyűlés magyar-lengyel baráti tagozatának tagjaként különösen sokat tett a tág értelemben vett és sokszínű lengyel-magyar barátság erősítése és fejlesztése érdekében, munkásságának köszönhetően a lengyel-magyar parlamenti kapcsolatok a legaktívabbak közé tartoznak. Kiemelték elköteleződését a második világháború alatt a lengyel menekülteket segítő idősebb Antall József és Henryk Slawik tiszteletére rendezett Antall-Slawik Évad projektjeinek megvalósítása mellett.
    Az ünnepségen mások között jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
    A Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztje a külföldieknek adható egyik legrangosabb lengyel kitüntetés. Magyarországon - a második világháborús lengyel menekülteknek nyújtott segítségért - post mortem Hanauer István Árpád váci püspök (1869-1942), Varga Béla katolikus pap, az Országgyűlés egykori alelnöke, a világháború utáni amerikai magyar emigráció vezetője (1903-1995) és Kudar Lajos magyar csendőr alezredes (1895-1945) kapta meg.
    Részesült a kitüntetésben Wittner Mária volt parlamenti képviselő, halálra ítélt, majd többéves börtönbüntetést szenvedett 56-os forradalmár, Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet, a lengyel földalatti ellenállás és a Szolidaritás független szakszervezet egykori tagja, legutóbb pedig Hende Csaba, a Fidesz parlamenti képviselője, volt honvédelmi miniszter.