József napja van. | 2024.03.19

Pártok-MSZP Tóbiás: a pályaelhagyás jelenti a magyar gazdaság versenyképességének legnagyobb problémáját

2015-12-18 16:50:06

 

A magyar gazdaság versenyképességének legnagyobb problémáját a pályaelhagyás jelenti, az egészségügyi ellátórendszerből például csaknem tíz kórháznyi orvos hiányzik - jelentette ki az MSZP elnöke pénteken Gyöngyösön, sajtótájékoztatón.

    Tóbiás József szavai szerint karácsony közeledtével még aktuálisabb kérdés lett "a fizetés hiánya". Magyarországon csaknem négymillió ember a létminimum környékén él, ebből másfél millióan mélyszegénységben élnek - közölte.
    Az elvándorlásról, a szétszakadt családokról is sokan tudnának beszámolni, sokan indultak útnak a biztos megélhetés reményében, mert Magyarországon a meglévő szakképzettségükkel, tudásukkal nem tudnak megfelelő fizetésre szert tenni - mondta Tóbiás József.
    "Amikor a fizetésemelés követelését megfogalmaztuk, arról is beszéltünk, hogy a jövedelmek megváltoztatása mellett a munka értékét, megbecsülését is vissza kell adni" - fogalmazott az ellenzéki pártvezető. Hozzátette: "ma már azonban azt is követelni kell, hogy megkapják a közszféra dolgozói, ami eddig megvolt; az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy az egészségügyben, a szociális ágazatban, a közigazgatásban és az oktatásban dolgozók még a novemberi fizetésüket sem kapták meg, nemhogy a túlórapénzüket".
    Szólt arról is, törvénnyel garantálnák, hogy minden hónap 5-éig megkapják bérüket a közszféra dolgozói, bérszámfejtési hiba esetén pedig hóközi kifizetéssel, kamatos kamattal kell rendezni a béreket.
    Tóbiás József arról is beszélt, hogy a Fidesz álságos magatartást tanúsít a 2000 fő alatti kistelepülések polgármesterei fizetésemelésének ügyében. Azt mondta: a Fidesz javaslata ugyanis akkor teszi lehetővé ezen településvezetők 15 százalékos fizetésemelését, ha azt a település kigazdálkodja. Ezzel megalázzák a polgármestereket és a képviselő-testületeket is, hiszen ezen települések döntő többsége eleve forráshiányos - fűzte hozzá.
    "Tisztességes bérért kell vállalni egy település irányítását, hiszen a polgármesterség nemcsak szakmailag, hanem emberileg is komoly erőpróbát jelent" - hangsúlyozta.
    Orosz Bálint, a Heves Megyei Közgyűlés MSZP-s tagja arról beszélt, hogy a presztízsberuházásokra szánt pénzeket kell bérfejlesztésre fordítani.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány