József napja van. | 2024.03.19

Gazdaság-szolgáltatás-BMI-USA Csökkent decemberben az amerikai szolgáltatóipari BMI

2015-12-18 16:49:31

 

A növekedési ütem lassulására utal az Egyesült Államok szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) decemberi előzetes értéke - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet pénteken.

    Decemberben az előzetes adatok alapján 53,7 pontra csökkent a novemberi 56,1 pontról a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index az Egyesült Államokban. Elemzők 56,0 pontot vártak. Az előzetes érték az elmúlt 12 hónap legalacsonyabbja, de ezzel együtt is az ágazat teljesítményének a növekedését mutatja.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont feletti értéke pedig zsugorodását jelzi. A csökkenő 50 pont feletti érték lassuló növekedési ütemet jelöl.
    A feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI-mutatók adataiból képzett összetett BMI 53,5 pontra csökkent decemberben a novemberi 55,9 pontról. A decemberi érték az összetett mutató esetében is 12 hónapja a legalacsonyabb.
    A már korábban közzétett feldolgozóipari előzetes BMI 52,7 pontra csökkent decemberben az előző havi 54,8 pontról.
    Az alacsony inflációs nyomás, a lassuló növekedés és az üzleti hangulat ötéves mélypontra esése nem jó hír egy olyan gazdaságnak, amely közel egy évtizede most először látott kamatemelést - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. A Fed prognózisa 2016-ra újabb négy alkalommal vetít előre egynegyed százalékpontos kamatemelést. A mostani felméréshez hasonlóan gyenge adatokkal azonban ez túl ambiciózusnak tűnik - mondta.
    Az utolsó három hónap adatai alapján 1,8 százalékos éves GDP-növekedést lehet valószínűsíteni a negyedik negyedévre, kisebbet a harmadik negyedévi 2,1 százaléknál. Csak a decemberi adatokat nézve azonban mindössze 1,4 százalék lenne a negyedik negyedévi éves GDP-növekedés - mutatott rá.