József napja van. | 2024.03.19

Két bemutató karácsony előtt a Katonában

2015-12-18 16:49:04

 

A hétvégén tartja az idei év utolsó két bemutatóját a Katona József Színház: szombaton Ivan Viripajev Részegek című darabjának premierje lesz a Kamrában Gothár Péter rendezésében, vasárnap Csehov Sirály című színműve látható a nagyszínpadon Ascher Tamás rendezésében.

    Ivan Viripajev darabjában Rezes Judit, Mészáros Máté, Pálmai Anna, Borbély Alexandra, Dér Zsolt, Kocsis Gergely, Pelsőczy Réka, Elek Ferenc, Rujder Vivien, Vajdai Vilmos, Mészáros Béla, Tasnádi Bence, Keresztes Tamás és Ónodi Eszter lép színpadra - közölte a színház pénteken az MTI-vel.
    A történet olyan emberekről szól, akik nem foglalkoznak az általános szabályokkal, csak a legfontosabb dolgokról beszélnek és egyszerű válaszokat próbálnak találni az élet bonyolult kérdéseire.
     A Sirály című előadás főbb szerepeiben Mészáros Blankát, Fullajtár Andreát, Ötvös Andrást, Fekete Ernőt és Szirtes Ágit láthatja a közönség. Az előadás egy képzeletbeli világ és belső énünk határmezsgyéjén mutatja be az emberi lélek számos és izgalmas rétegét.
    Csehov darabjai közül a Sirály tartalmazza a legtöbb, valódi személyek valódi cselekedeteit feldolgozó mozzanatot. A színműbeli Mása Trepljov iránti reménytelen szerelmében felismerhetjük egy társasági lány Csehov iránti érzéseit. Egy ismert írónő Csehovnak adott ajándéka ugyanolyan medál, mint amit a darabban Nyina ajándékoz Trigorinnak. Csehov barátja egy Levitán nevű festő, aki vadászat közben lelő egy sirályt, majd nem sokkal később sikertelen öngyilkosságot követ el, akárcsak a darabban szereplő Trepljov.