Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bosznia-Hercegovina-EU-diplomácia Bosznia-Hercegovina januárban adja át uniós csatlakozási kérelmét

2015-12-17 17:56:18

 

Bosznia-Hercegovina januárban hivatalosan is átadja európai uniós csatlakozási kérelmét - jelentette be csütörtökön Szarajevóban a háromtagú államelnökség soros elnöke, Dragan Covic.

    A Nezavisne Novine című boszniai lap beszámolója szerint Dragan Covic kiemelte, hogy az államelnökség mindhárom tagja egyetértett: az ország készen áll arra, hogy beadja a csatlakozási kérelmet, jól haladnak a reformok.
    Brüsszel és Szarajevó között hét év után, június elsején lépett életbe a stabilizációs és társulási megállapodás. Amennyiben januárban az EU elfogadja a kérelmet, a balkáni országnak a teljes jogú tagságig számos problémát kell leküzdenie. Brüsszel eddig is három kérdés megoldásához kötötte az integráció folytatását: a kisebbségekkel szemben diszkriminatív alkotmány módosításához, a két országrész együttműködését célzó koordinációs mechanizmusok kidolgozásához, valamint az integrációt célzó átfogó reformokhoz. Emellett Bosznia-Hercegovinának előrelépést kell mutatnia az emberi jogok tiszteletben tartása, a korrupció és szervezett bűnözés elleni harc, valamint az óriási mértékű munkanélküliség és szegénység felszámolása terén is.
    Az európai integráció szempontjából a volt jugoszláv tagköztársaságok közül Bosznia-Hercegovina a sereghajtó, hiszen Szlovénia és Horvátország már az EU tagjai, Szerbiával és Montenegróval elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia pedig már hosszabb ideje tagjelölt.