Gedeon napja van. | 2024.03.28

EU-Törökország-migráció Illegális bevándorlás - Merkel bízik benne, hogy Törökország segíteni fog a menekültáradat mérséklésében

2015-12-17 16:20:22

 

Bizakodásának adott hangot a német kancellár azzal kapcsolatban, hogy Ankara eleget fog tenni vállalásainak és segíteni fog az Európába tartó menekültáradat mérséklésében. Angela Merkel erről a Törökország és nyolc uniós tagállam vezetőinek részvételével zajló migrációs "mini-csúcstalálkozó után beszélt csütörtökön.

    Angela Merkel brüsszeli sajtótájékoztatóján pozitívnak nevezte a csütörtöki tárgyalást, amelyen a török miniszterelnök mellett Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország állam-, illetve kormányfői vettek részt.
    "Nagyon jó volt ez a találkozó" - fogalmazott a kancellár, hozzátéve, hogy a Törökországgal folytatott tárgyalásokon az illegális határátlépők számának határozott csökkentésére és egy önkéntes áthelyezési mechanizmus létrehozásának kérdésére fognak fókuszálni. Kijelentette: nem szükséges minden uniós tagállamnak részt vennie ebben a mechanizmusban, de szívesen látják a további csatlakozókat.
    A német kancellár arról számolt be, hogy az Európai Bizottság az Európai Tanács következő csúcstalálkozóján fogja bemutatni az áthelyezési mechanizmus létrehozására vonatkozó terveket.
    A "mini-csúcs" legfontosabb kérdését a szíriai és iraki menekültek áttelepítésére vonatkozó európai tervek jelentik. Törökországban jelenleg mintegy 2,5 millió menekült tartózkodik.
    Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke, aki szintén részt vett a találkozón, abbéli reményének adott hangot, hogy működni fog az EU és Törökország közötti megállapodás. "Fontos számunkra, hogy továbbra is együttműködjünk Törökországgal az akcióterv megvalósításában" - közölte az illetékes, aki emellett méltatta Ahmet Davutoglu török kormányfő "pozitív és proaktív" hozzáállását.
    Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.