Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - A V4-ek készek segítségek nyújtani Macedóniának

2015-12-17 15:30:15

 

A visegrádi országok készek segítséget nyújtani Macedóniának az illegális bevándorlás elleni küzdelmében - jelentette be Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a négy visegrádi ország tárcavezetőinek csütörtöki prágai találkozója utáni sajtóértekezleten.

    A miniszter szerint nem lehet kizárni egy olyan helyzet kialakulását sem, amelyben Macedóniának a rendőrökön kívül "katonákat és katonai felszerelést is küldeni kell".     "Csehország és Magyarország már kapott is kérést Macedóniától a segítségnyújtásra" - mondta Stropnicky újságíróknak. Csehországtól rendőrökön kívül "gyakorlati dolgokat", például sátrakat és tehergépkocsikat kértek a macedónok. Prága mindezt januárban tervezi elküldeni Macedóniába. A küldeményt a cseh katonák egy kisebb csoportja is elkísérné, akik betanítanák a macedónokat a technika kezelésébe. Azzal, hogy a katonák bizonyos ideig Macedóniában maradnának, Prága egyelőre nem számol.     Hasonló segítséget nyújthatna Macedóniának Magyarország és Lengyelország is - hangzott al a sajtóértekezleten.
    Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten azt közölte, hogy Magyarország a közeljövőben 50 fős rendőri egységgel járul hozzá a macedón határvédelmi erőfeszítésekhez.
    A "határok kerítéssel való fizikai lezárása" is részét képezte a macedónok kérésének - közölte Prágában Simicskó István, a magyar védelmi tárca vezetője. Azt azonban, hogy készül-e valamelyik visegrádi ország ilyen irányú segítségnyújtásra a macedónoknak, Simicskó nem fejtette ki.
    Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy Prága 25 rendőr kiküldését tervezi Macedóniába. Erről várhatóan a hétfői ülésén dönt a cseh kormány. A cseh belügy ugyanakkor 20 millió koronát különítene el Macedónia megsegítésére. Erre reagálva a cseh védelmi miniszter azt közölte, hogy pénzügyi segítség a macedón kérésben nem szerepel.
    A négy visegrádi ország ugyanakkor Prágában megállapodott abban, hogy 2019-ben újra közös visegrádi katonai egységet (V4 battle group) ajánlanak fel az Európai Uniónak - közölte Milos Koterec, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára.
    Simicskó István szerint a visegrádi készenléti egységet több mint 3300 katona alkotná. A magyar hadsereg több mint 600 katonát küldene az egységbe.