Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kormány-nemzetiségek Balog: a békés együttélés titka, hogy ne egymás kárára akarjunk érvényesülni

2015-12-17 15:26:43

 

Átadták a Nemzetiségekért díjakat Budapesten csütörtökön. Az ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a békés együttélés titka, hogy ne egymás kárára akarjunk érvényesülni, hanem együtt szolgáljuk a közös hazát.

    A multikulturalizmusnak nagyon komoly történelmi hagyományai vannak a Kárpát-medencében - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: kötelességünk tanulni a történelemből; az együttélés kiemelkedő és szép példáit ugyanúgy tovább kell adni a következő nemzedéknek, mint azt, amit nem akarunk, hogy megismétlődjön.
    Balog Zoltán azt mondta, hogy mind a tizenhárom Magyarországon élő nemzetiségnek vannak olyan pozitív alakjai, akiknek kettős a hovatartozásuk. Róluk "nem tudjuk és nem akarjuk eldönteni", hol kezdődik az, hogy például szerbek vagy románok és hol végződik az, hogy magyarok. Az átmenet nem egyértelmű - hangsúlyozta, megemlítve, hogy Petőfi is szláv származású volt.
    A miniszter megjegyezte: az alaptörvény hitet tesz amellett, hogy a nemzetiségek államalkotó tényezők, joguk van önazonosságuk szabad megválasztásához és az anyanyelvhasználathoz.
    Balog Zoltán szerint a Nemzetiségekért díj olyan egyéni teljesítményeket ismer el, amelyekben benne van a közösség. "A nemzetiségi kultúra napszámosai" minden nap keményen és fáradhatatlanul dolgoznak társaikért - fogalmazott, hozzáfűzve: a nemzetiségi vagy a magyar kultúrát ápolni nem "görcsös, izzadságszagú kötelesség", amit muszájból teszünk, hanem örömforrás.
    Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a kitüntetettek büszkék lehetnek, ugyanakkor az elismerés óriási felelősséggel is jár; az a feladatuk, hogy megőrizzék anyaországuk és a magyarság kapcsolatát. Az államtitkár kiemelte, hogy Európát most sok veszély fenyegeti, például egy olyan liberalizmus, amely nem tudja elviselni a kontinens évezredekre visszanyúló keresztény gyökereit. Figyelmeztetett: ha nem vigyázunk, rengeteg mindent el fognak törölni, köztük a nemzetiségeket is.
    A Nemzetiségekért díjat azok az emberek, szervezetek vagy nemzetiségi önkormányzatok vehetik át, akik, amelyek példaértékű munkát végeztek a magyarországi nemzetiségek érdekében közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos területen vagy a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződésben.
    Idén kilenc embernek és egy szervezetnek adományozta a Nemzetiségért díjat Orbán Viktor miniszterelnök.
    Barics Ernőt, aki aktív szerepet vállalt a horvát-magyar szótár kidolgozásában, iskolateremtő és tudományszervező munkásságáért tüntették ki.
    Frank Gábor a magyarországi németség érdekében az oktatás-nevelés terén, valamint a nemzetiségpolitikai életben végzett tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat.
    Kjoszeva Szvetlának a hazai bolgárság kultúrájának ápolásáért, valamint a magyar és bolgár irodalom területén végzett munkájáért adományozták a díjat.
    Klauszné Fuzik Mária Ildikót a hazai szlovákokért a közéletben, a kultúrában és az egyházi életben tanúsított magatartásáért tüntették ki.
    Kovács László István a rábavidéki szlovén nemzetiségért, a kulturális és közösségi élet területén végzett áldozatos munkája elismeréseként kapta a díjat.
    Mándity Predrág a magyarországi szerbek érdekében tett lépéseivel érdemelte ki az elismerést.
    Negrea Constantin Dánielnek a békési románság érdekében végzett kiemelkedő tevékenységét díjazták.
    Oláh Gergő azért kapta meg a kitüntetést, mert sokat tett a roma nemzetiség társadalmi elfogadásáért és példát mutatott a roma fiatalságnak.
    Venczelné Godány Juditnak a romák mindennapjait és a társadalmi helyzetüket érintő kérdéseket hitelesen feldolgozó műsorai miatt adományozták a díjat.
    A Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesületnek a magyar-lengyel történelmi és kulturális örökség ápolásáért, a magyarországi lengyelség identitásának erősítéséért részesült Nemzetiségekért díjban.